Ugrás a tartalomra
TANJUG/TARA RADOVANOVIC/bs

Karađorđe-csillaggal tüntette ki Peter Handkét a szerb elnök

2021.05.09
19:48
2021.05.09
19:55
Forrás
Pannon RTV
Aranyfokozatú Karađorđe-csillag Érdemrenddel tüntette ki Peter Handke osztrák, Nobel-díjas írót Aleksandar Vučić.
TANJUG/TARA RADOVANOVIC/bs

A szerb államfő méltatásában úgy fogalmazott, örülhet Szerbia, hogy mindig számíthat egy ilyen barátra.

Handkét meglepetésként érte a kitüntetés, mint mondta, beszéddel sem készült.

TANJUG/TARA RADOVANOVIC/bs

Boldog lehet a szerb nép, hogy ilyen barátja van, mint Peter Handke. Mindig, amikor a Koszovóban élő szerbek szenvedéseit akarom megérteni, Handke szerb ciklusát veszem elő, abból olvasok, és idézem azt - mondta Aleksandar Vučić méltatásában.

„Ennek a legjelentősebb díjnak az odaítélésével Szerbia háláját fejezi ki az akadémikusának és barátjának, Handkének. Drága és tisztelt barátaink, köszönet mindenért, amit az országunkért tesznek, a mi Szerbiánkért. Elnézést azért, amiért a szerbek egy része nem tudta mindig kifejezni ezt a hálát.”

TANJUG/TARA RADOVANOVIC/bs

Peter Handkét nagy meglepetésként érte a díjátadó, mint mondta teljesen más programra készült.

„Nem voltam felkészülve arra, hogy egy ilyen nagy kitüntetést kapok, nem voltam felkészülve. Csak azt tudtam, hogy találkozni fogok a szerb elnökkel és megiszunk együtt egy kávét.”

TANJUG/TARA RADOVANOVIC/bs

Handke elmondta, hogy amikor Szerbiára gondol, mindig a Mileševa kolostor Fehér Angyal ikonja jut eszébe. Ilyenkor boldogság önti el a szívét, ez az angyal ugyanis gondolkodásra készteti.

Peter Handke
Karađorđe-csillag
kitüntetés
Aleksandar Vučić

Most

11:24, Frissítve: 11:29

Megemlékezés a Sárga háznál

80 évvel ezelőtt a szabadkai Sárga ház épülete igazságtalanságok és kínzások helyszínévé vált - hangzott el a ma megtartott koszorúzáson.
10:32

Elkezdődött a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs

A magyar kormány tizenkettedik éve a családokért dolgozik, hogy a negyven éve tartó demográfiai lejtmenetet megfordítsa - mondta a magyar családokért felelős tárca nélküli miniszter a IV. Budapesti Demográfiai Csúcsot megnyitó köszöntőjében.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.