Ugrás a tartalomra

Karikázza be a vonzóbbat: EU / Koszovó

2012.09.18
08:35
Koszovó vagy az Európai Unió – elképzelhető, hogy Szerbia lakosai hamarosan erről szavazhatnak
Koszovó vagy az Európai Unió – elképzelhető, hogy Szerbia lakosai hamarosan erről szavazhatnak. Belgrád referendumon kérné ki az emberek véleményét. Kormányberkekből ugyanis ilyen információk szivárogtak ki.Németország nemrég kijelentette, az uniós tagsághoz el kell ismerni Koszovó függetlenségét. A jelenlegi szerb hatalom tisztában van azzal, hogy a „Koszovó is és Európai Unió is” elmélet megbukott. Németország ugyanis azt követelte Szerbiától, hogy jószomszédi viszonyt ápoljon Koszovóval. A politikai pártok azonban nem szeretnének arról dönteni, hogy melyik irányba folytassák a közeledést. Ehelyett inkább referendummal a nép kezébe adnák a döntést. Szerbia elnöke, Tomislav Nikolić várhatóan összehívja a kormánytöbbséget és az ellenzéki pártokat is, hogy közösen vitassák meg az ország álláspontját. Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt megbízott elnöke szerint az, hogy a lakosság hoz döntést, az utolsó megoldások egyike. „Minden, amit az Alkotmány magába foglal, azt a politikusoknak bátran követniük kell. A népszavazás mindig egy demokratikus akarat tükrözése. A lakosok véleményt mondanak, de úgy vélem, hogy ez az utolsó eszköz ebben a kérdésben” – mondta Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes, az SZHP megbízott elnöke. A Demokrata Pártban azt mondják, míg ők voltak hatalmon, nem volt ilyen követelése az uniónak. Emiatt arra szólítják fel a jelenlegi hatalmat, hogy olyan politikát dolgozzanak ki, ami megfelel az unió elvárásainak. Szeretnék, ha erről a témáról az ellenzéki pártok véleményét is kikérnék. Egyelőre az tűnik biztosnak, hogy hamarosan Belgrádnak szembe kell nézni a realitással és nem folytathatja a demokraták által szorgalmazott „Koszovó is, EU is” politikát.
EU
szavazás
Koszovó

Most

15:09, Frissítve: 16:18

Rendkívüli ellenőrzések az illegális halászat miatt

Egyre inkább növekszik a hal iránti kereslet a pravoszláv húsvét közeledtével. Ezzel párhuzamosan viszont az illegális halászati tevékenységek is felerősödnek, ezért a Vajdaság Erdői Közvállalat rendkívüli ellenőrzést hajt végre a vizeken.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.