Ugrás a tartalomra

Karlóca és a vajdasági védjegy a Tartományi Képviselőház ülésének fókuszában

2021.04.22
16:33
2021.05.01
09:51
Forrás
Pannon RTV
Ülésezett a Tartományi Képviselőház. Téma volt Karlóca fejlesztése, a "Legjobb vajdasági termék" megjelölés újbóli beiktatása, területrendezési tervek és az Újvidéki Egyetem tanácsainak összetétele.

A képviselők megszavazták, hogy a vajdasági képviselőház terjeszthessen be törvényt Karlóca értékeinek megőrzése és fejlesztése kapcsán. A programot köztársasági szinten fogadnák el, a folyamatot ellenőrző testület elnöke a művelődési miniszter, alelnöke pedig a tartományi kormány elnöke lenne. Aleksandar Odžić, a Vajdasági Front frakcióvezető-helyettes szerint a döntés nem veszi figyelembe a tartomány egészének, valamint más történelmi és kulturális szempontból jelentős településeknek az érdekeit.

„Úgy véljük, hogy ez részleges, és hogy nem lehet ilyen módon ilyen döntéseket hozni, hanem egy mindent átölelő keretünk kell, hogy legyen. Elvégre minden, amiért a Vajdasági Front köré gyülekező pártok több évtizede kiállnak, és amiről úgy véljük, hogy Vajdaság Autonóm Tartománytól erőszakkal elvett jogok, az hogy önállóan rendelkezzen a tulajdona és bevételei, ezzel együtt a fejlődése felett is a jövőben.”

Több mint húsz napirendi pont volt szentelve az egyetemi karok tanácsának. Ezek összetételének a változtatásáról, régi tagok felmentéséről és újak kinevezéséről tárgyaltak. Branislav Ristivojević, a Szerbiai Demokrata Pártból ezt az Újvidéki Egyetem autonómiája elleni támadásként jellemezte.

„Az egyetemnek a felsőoktatásról szóló törvény értelmében felhatalmazása van olyan irányító szervet, ebben az esetben rektort választania, amilyent szeretne, a karoknak pedig dékánokat. A hatalomnak, annak, aki az alapító, legitim és törvényes lehetősége van kihatnia erre a folyamatra. Ez a tanácsnak az a 30 százaléka, és ez az, amit mi ma csinálunk, mi választjuk a tanács tagjait. Én nem azt mondom, hogy ez egy törvényellenes eljárás, de azt állítom, hogy rendkívül illegitim, és mint olyan, tiporja az egyetem autonómiáját.”

Elfogadták a "Legjobb vajdasági termék" jelzés újbóli bevezetéséről szóló döntést. Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke kiemelte a jelzés jelentőségét a vajdasági cégek szempontjából.

„Elmúlt 16-17 év, mióta ez a jogszabály elfogadásra került. Az elmúlt több mint másfél évtizedben sok cég, sok termék számára jelentett ez a jel egy plusz piacra jutási és megerősödési lehetőséget. Azt gondolom, hogy ennek a módosításnak köszönhetően újabb lendületet tud majd kapni ez az egész folyamat.”
 

Területrendezési tervekről is, valamint az ombudsman és a nemi egyenjogúsági tanács munkájáról szóló jelentések is napirenden szerepeltek.

Karlóca
Újvidéki Egyetem
tartományi képviselőház
Pásztor István

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.