Ugrás a tartalomra

Kárpátalján csak otthon és a templomban beszélhetnek magyarul

2019.04.25
13:18
Forrás
MTI
Az ukrán parlament elfogadta ma a sokat vitatott nyelvtörvényt, amely ellen a közelmúltban hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek.

A magyar szervezetek szerint a törvény felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. Az ukrán hírügynökségek szerint a törvény elfogadásához legalább 226 képviselői szavazatra volt szükség, de ennél jóval többen, 278-an támogatták, köztük a Petro Porosenko leköszönő államfő mögött álló párt 106 honatyája is. A törvény a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást is kilátásba helyez. A jogszabály kimondja, hogy nyelvellenőrök fognak ügyelni a törvény betartására. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a minap úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a törvény tervezete elfogadhatatlan, mert felszámolná a kisebbségek valamennyi eddig élvezett nyelvi jogát.

Kárpátalja
Ukrajna

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.