Ugrás a tartalomra

Katalónia-szerte közlekedési fennakadásokat okoztak a tüntetők

2018.10.01
20:27
2024.03.19
08:42
Forrás
MTI, Magyar Szó
Ezrek vonultak az utcára és csaptak össze a rendőrökkel Barcelonában, a katalán függetlenségről tartott népszavazás egyéves évfordulóján rendezett megmozdulásokon.

A katalán függetlenséget támogató egy évvel ezelőtt rendezett népszavazásra emlékezve hétfőn kora reggel tömegek vonultak utcára Barcelonában. A függetlenséget támogató önkormányzatok szövetsége 786 településre küldött szét a független katalán köztársaságot támogató plakátokat, hogy tegyék ki azokat az erkélyekre. A mintegy 6000 szeparatista közül sokan színes port tartalmazó zacskókkal és tojásokkal hajigálták a rendőröket, és erőszakkal próbáltak áttörni sorfalukon, hogy összecsapjanak a túloldalon gyülekező ellentüntetőkkel.

A tüntetők sok helyen a közlekedést is akadályozták, szándékosan megbénították. Hétfőn kora reggel Girona városában a Köztársaság Védelmi Bizottságok nevű radikális szervezet felhívására több százan gyűltek össze a vasútállomás peronján, ezzel megakadályozva a vasúti forgalmat. Barcelonában több fontos főútvonalon vonultak fel transzparensekkel, katalán függetlenségi zászlókkal a demonstrálók. Hasonló megmozdulások gátolták több autóút és autópálya forgalmát is a régióban.

A tüntetéseket az egy évvel ezelőtti népszavazás miatt szervezték meg, amelyet 2017. október elsején tartottak meg annak ellenére, hogy megrendezését korábban a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette. A szavazást a hatóságok megpróbálták megakadályozni, ez azonban több helyen erőszakba torkollt. A katalán kormány a voksolást érvényesnek és eredményesnek nyilvánította, a spanyol központi választási tanács szerint viszont ezt nem lehet népszavazásnak tekinteni, mivel célja alkotmányellenes volt.

Katalónia
tüntetők

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
19:36, Frissítve: 08:14

Ismét a VMSZ adja a tartományi házelnököt

Miloš Vučevićtyel egyeztetett dr. Pásztor Bálint Belgrádban. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szerb Haladó Párt elnökével a koalíciós szerződésről és az együttműködés folytatásáról tárgyalt.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.