Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/ Sakchai Lalit

Katonai puccs Mianmarban

2021.02.01
11:53
Forrás
Euronews.com
A hadsereg átvette a hatalmat Mianmarban, az ország vezetőjét, Ang Szan Szú Csít több demokratikus politikussal együtt letartóztatták választási csalásra hivatkozva.

A hadsereg főparancsnoka szükségállapotot hirdetett a következő egy évre. Helyi beszámolók szerint a nagyvárosokban katonákat vezényeltek az utcákra. Akadozik, néhol teljesen megszűnt a mobiltelefon- és az internetszolgáltatás. Az állami televízió felfüggesztette adását technikai problémákra hivatkozva.

Mianmarban katonai diktatúra volt 1962-től gyakorlatilag 2015-ig. Ang Szan Szú Csí, a Nobel-békedíjas volt polgárjogi harcos vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért 2016-ban megnyerte a negyed század utáni első demokratikus választásokat, de továbbra is osztozott a hatalmon a hadsereggel.

A tavaly novemberi választásokon azonban elegendő szavazatot szerzett ahhoz, hogy egymaga alakítson kormányt. A hadsereg azonnal a legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy az semmisítse meg az eredményt.

Ang Szan Szú Csí tekintélyét Nyugaton felszámolta, hogy a hadsereg mellé állt a helyi muzulmán kisebbség, a rohingják elleni véres hadjárat után. A buddhista többségű egykori brit gyarmat népe azonban továbbra is isteníti, ezért megfigyelők szerint letartóztatása kockázatos lépés volt.

A vezérkar az új parlament első ülésnapjára időzítette a hatalomátvételt Mianmarban, amely továbbra is a Föld egyik legszegényebb országa, etnikai és vallási szempontból is mélyen megosztott lakossággal. 

Mianmar
puccs
Ang Szan Szú Csi

Most

18:06, Frissítve: 18:21

Jelentős romlás esetén távoktatás

Csak akkor vált át a teljes szerbiai iskolarendszer az online oktatásra, ha a járványügyi adatok a helyzet jelentős romlását mutatják – közölte a szerb Oktatási Minisztérium.
18:01, Frissítve: 18:44

1956-ban nagy leckét kapott a magyarság

Csakis önmagára számíthatott, és azok a fiatalok, akik részt vettek ebben, 1956 legbátrabbjai voltak- hangzott el azon a megemlékezésen, melyet szombat délután tartottak Horgoson az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének napján.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.