Ugrás a tartalomra

Kelet-európai állam- és kormányfők közösen kérnek segítséget Brüsszeltől az ukrán gabonaimport miatt

2023.04.01
15:09
2023.04.01
15:38
Forrás
MTI
A magyar, a lengyel, a szlovák és a román miniszterelnök, valamint a bolgár elnök közös levélben kérte Ursula von der Leyent, hogy haladéktalanul hozzanak intézkedéseket az Ukrajnából érkező, megnövekedett gabonaimport okozta tarthatatlan helyzetre.

Nagy István magyar agrárminiszter kifejtette, hogy az orosz-ukrán háború, és az arra válaszul adott, elhibázott brüsszeli szankciók miatt megemelkedett energiaárak és inputköltségek az európai gazdálkodókat is roppant súlyosan érintik. Az Ukrajnával határos tagállamokban mindezt tetézi a soha nem látott mennyiségben beérkező és ezekben az országokban maradó gabonaimport. Ezen felül a teljes körű vámmentességet élvező ukrán mezőgazdaság az európai piacra nagy mennyiségű baromfit, tojást és mézet kezdett exportálni, ami kiszorítja hagyományos piacairól a magyar termékeket és a termelési költségek szintje alá süllyeszti a gazdálkodók értékesítési árait - hangsúlyozta Nagy István.

gabonaimport
európai
ukrán

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.