Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Kelet-európai állam- és kormányfők közösen kérnek segítséget Brüsszeltől az ukrán gabonaimport miatt

2023.04.01
15:09
2023.04.01
15:38
Forrás
MTI
A magyar, a lengyel, a szlovák és a román miniszterelnök, valamint a bolgár elnök közös levélben kérte Ursula von der Leyent, hogy haladéktalanul hozzanak intézkedéseket az Ukrajnából érkező, megnövekedett gabonaimport okozta tarthatatlan helyzetre.

Nagy István magyar agrárminiszter kifejtette, hogy az orosz-ukrán háború, és az arra válaszul adott, elhibázott brüsszeli szankciók miatt megemelkedett energiaárak és inputköltségek az európai gazdálkodókat is roppant súlyosan érintik. Az Ukrajnával határos tagállamokban mindezt tetézi a soha nem látott mennyiségben beérkező és ezekben az országokban maradó gabonaimport. Ezen felül a teljes körű vámmentességet élvező ukrán mezőgazdaság az európai piacra nagy mennyiségű baromfit, tojást és mézet kezdett exportálni, ami kiszorítja hagyományos piacairól a magyar termékeket és a termelési költségek szintje alá süllyeszti a gazdálkodók értékesítési árait - hangsúlyozta Nagy István.

gabonaimport
európai
ukrán

Most

08:46

Ma Sevilla-Roma Európa-liga döntő

A budapesti Puskás Aréna ad otthont a labdarúgó Európa-liga idei döntőjének, ahol a Sevilla és AS Roma mérkőzik meg a bajnoki címért. A spanyol csapat az Európa-liga, míg a Roma a kupadöntők specialistája.

Népszerű