Ugrás a tartalomra

A képviselők anyanyelvükön is felszólalhatnak a parlamentben

2018.06.12
17:17
2018.06.12
19:42
Forrás
Pannon RTV
Több téma volt napirenden a szerb köztársasági parlamentben. Közöttük van a nemzeti tanácsokról szóló, valamint további négy, a nemzeti közösségi jogérvényesítés szempontjából fontos törvényjavaslat.

Az ülést követően módosulhat az anyakönyveztetésről szóló törvény. A változtatásnak köszönhetően biztosítják, hogy az anyakönyvek elektronikusak legyenek. Egyébként május óta az anyakönyvek mintegy 80 százalékát már elektronikus formában tárolják az országban. Amennyiben a szülő igényli, az anyakönyveztetésnél ezentúl a nemzeti hovatartozást is bejegyzik, ami a részarányos foglalkoztatás során lehet kedvező a nemzeti közösség tagjaira nézve. Branko Ružić, államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter, Szerbia: „A nemzeti hovatartozásra vonatkozó adat bejegyzése kizárólag a szülő, illetve a felnőttkorú személy szándékától függ. Később döntést hozhatnak, hogy az adatot töröljék, változtassák, vagy hogy beírják, ha azt előzőleg nem tették meg.”

Az ügynökségekről szóló törvény módosításáról is tárgyaltak a képviselők. Ennek értelmében kötelező lenne pályázatot kiírni, valamint ellenőrizni az állásra jelentkező tudását, valamint bérezésüket is törvény határozná meg.

Továbbá csökkentenék a helyi tisztviselők számát. Ez attól függne, hogy egy adott településen hányan élnek.

Napirenden szerepelt ezen kívül a nemzeti tanácsokról, a kisebbségi jogérvényesítésről, valamint a nyelvhasználatról szóló törvény is. A módosítások értelmében a parlamenti képviselők anyanyelvükön is felszólalhatnak a jövőben a parlamentben. 

Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető, VMSZ-DCSP: „Újdonság, és mindenképpen előrelépés a kisebbség tagjainak joghasználatában, hogy a jövőben nem csak a helyi önkormányzatok teljes területén, hanem a település egyes részein, vagyis az egyes helyi közösségekben is bevezethetnek kisebbségi nyelveket a hivatalos nyelvhasználatba, amennyiben az ezen nemzeti kisebbséghez tartozók aránya eléri legalább a 15 százalékot.”

Napirenden szerepelt még a bankkormányzó megválasztása is. A posztra Jorgovanka Tabaković mostani kormányzót jelölték.

szerbiai parlament
hivatalos nyelv- és íráshasználatról szóló törvény
nemzeti kisebbségek

Most

09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.