Ugrás a tartalomra

Két új tagja lesz a háromtagú boszniai államelnökségnek, a horvát tag marad

2022.10.04
17:45
Forrás
MTI
A boszniai háromtagú államelnökség horvát tagja folytatja munkáját, a bosnyák és a szerb tag változik - ez derül ki a boszniai általános választások előzetes eredményeiből, amelyeket a választási bizottság 90% feletti feldolgozottság mellett közölt.

A horvát Željko Komšić, a Demokratikus Front jelöltje megtartotta helyét az államelnökségben. A bosnyák tag eddig a Demokratikus Akciópárt politikusa, Šefik Džaferović volt, a következő négy évben viszont az egyesült ellenzék jelöltje, Denis Bećirović tölti be ezt a funkciót. A kollektív államelnökség szerb tagja sem marad a helyén.

Milorad Dodikot Željka Cvijanović váltja, ám mindkét politikus a Független Szociáldemokraták Szövetségének a tagja, a váltás pedig megegyezés eredménye. Milorad Dodik korábban nyolc éven át vezette Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrészét, a boszniai Szerb Köztársaságot, és 2018-ban nem indulhatott újra a tisztségért, ám most ismét jelöltette magát, és az előzetes eredmények alapján ismét ő lesz az országrész elnöke. 

Bosznia-Hercegovina
államelnökség

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.