Ugrás a tartalomra

Két újabb csatlakozási fejezet megnyitása várható Brüsszelben

2017.12.11
14:57
2024.03.19
08:37
Forrás
Pannon RTV
Szerbia ezekkel együtt már 12 tárgyalási fejezetet tudhat megnyitottnak az Európai Unióba vezető utat megtestesítő 35 tárgyalási fejezetből.

Szerbia európai uniós útján 35 tárgyalási fejezet került meghatározásra, amelyek az ország politikai, társadalmi, oktatási és kulturális életét hivatottak az uniós országokban elfogadott alapkövetelményekkel összhangba hozni. Szerbia számára két újabb fejezet nyílik meg.

Zorana Mihajlović, kormányalelnök: „Büszke vagyok a kormányra, amikor egy, kettő vagy bármennyi fejezetet megnyitunk. Úgy hiszem, hogy Szerbia útja az igazi út az Európai Unió és az európai uniós tagság felé. Azok a standardok felé, amelyeknek meg kell felelnünk, ezért támogatásomról biztosítom Joksimović miniszter asszonyt ezen az úton.

A most megnyíló hatos fejezet a gazdasági társaságok jogait taglalja. Elfogadásával a szerbiai cégek azonos feltételek mellett üzletelhetnek az EU-n belül, és lényegesen egyszerűsödnek az eljárások.

A harmincas fejezet a nemzetközi gazdasági kapcsolatokat szabályozza. Új piacok nyílnak meg a szerbiai cégek számára, amelyeken az EU-s tagállamokkal közösen tud fellépni.Belgrád és Brüsszel ma nem a várt 3, hanem 2 új fejezetet nyit meg. A 33. költségvetési és pénzügyi rendelkezésekről szóló fejezet megnyitását öt tagállam nem támogatta. Állítólag azért, mert a 23-as fejezet végrehajtása nem a kellő ütemben folyik.

Nela Kuburović, igazságügyi miniszter: „Szerbia továbbra is alkalmazni fogja azokat az intézkedéseket, amelyeket a 23-as fejezet cselekvési terve tartalmaz. Nem tagadjuk, hogy bizonyos megtorpanás tapasztalható ezekben a tevékenységekben, és pontosan ez az oka annak, hogy átdolgozzuk a cselekvési tervet. Bízom abban, hogy 2018-ban azokat a tevékenységeket, amelyek idén csúszást szenvedtek, teljesíteni tudjuk a jövő év két negyedévében.”

A 23-as csatlakozási fejezet az igazságszolgáltatást és az alapjogokat tárgyalja. Szerbiának ezen a téren még sok tennivalója van, el kell végeznie a igazságszolgáltatás reformját, független, pártatlan és hatékony bírósági rendszert kell kialakítania. Emellett a korrupció ellenes harcot is intézményes keretek közé kell szerveznie, de az emberi és kisebbségi jogokat is biztosítania kell.

Szerbia
Brüsszel
csatlakozás
fejezet
megnyitás
Nela Kuburović
Zorana Mihajlović

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.