Ugrás a tartalomra

Két újabb csatlakozási fejezetet nyitnak meg Szerbia előtt (videó)

2017.06.20
14:45
Kedd este megnyitja az Európai Unió Szerbia két újabb csatlakozási fejezetét
Kedd este megnyitja az Európai Unió Szerbia két újabb csatlakozási fejezetét. Ezekkel az ország már tíz fejezetnél tart a 35-ből. Az EU bővítési biztosa továbbiak megnyitását helyezte kilátásba az év második felében. Szerbia számára két újabb csatlakozási fejezet nyílik meg. Erről a kedd esti kormányközi csúcson döntenek. A Szerbiáról szóló országjelentés elismerően nyilatkozott a jogállamiság szintjéről és néhány megjegyzés kíséretében megfelelőnek ítélte az előrelépést a fejezetek megnyitásához. A 7. fejezet a szellemi tulajdon kérdéseit rendezi, a többi közt lehetővé teszi a szerzői jogok fokozott védelmét, valamint egyértelműen fekteti le a konkurencia szabályait. A 29. fejezet megnyitása valamelyest könnyebb feladatnak minősül. A vámuniót szabályozó tárgyalási fejezet célja a vámeljárások felgyorsítása és a költséghatékonyság. A 7. és a 29. fejezetek esetében nem jelentkeztek olyan aggályok, amelyek feltételekhez kötötték vagy késleltették volna megnyitásukat. Korábban Horvátország mint EU-tag fogalmazott meg feltételeket tavaly júniusban a 23. és decemberben a 26. fejezetek megnyitásával kapcsolatban. Ezek az igazságszolgáltatást, valamint az oktatást és a kultúrát tartalmazó fejezetek voltak.



Aleksandar Vučić államfő szerint a reformok meghozatala nem csak az uniós integráció miatt fontos, hanem a szerbiai lakosok életminőségének javítása miatt is. „Egyesek megfeledkeznek arról, hogy 3-4 évvel ezelőtt még azért harcoltunk, hogy megkapjuk a tárgyalások kezdetének időpontját. Már hosszú utat tettünk meg az európai integráció tekintetében, mondhatni a társadalmunk építésében, amely összehasonlíthatatlanabbul tisztességesebb, jobb és különb. Sok mindent el kell még végezni, még sok mindent meg kell csinálnunk.” Ezzel már tíz tárgyalási fejezetet nyitottak meg Szerbia számára az EU-csatlakozáshoz szükséges 35-ből. Két fejezetet ideiglenesen már le is zártak, a 25.-et, ami a tudományt és a kutatást taglalja, valamint a már említett 26.-at.
Szerbia
Európai Unió
csatlakozási fejezet

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.