Ugrás a tartalomra

Kétnapos látogatásra érkezik Tiranába a szerb államfő

2019.12.20
10:47
2020.02.28
16:19
Forrás
Tanjug, Szerbiai RTV
A Nyugat-Balkán államainak találkozóján vesz részt Aleksandar Vučić szerb államfő Tiranában.

Edi Rama, albán és Zoran Zaev, észak-macedón miniszterelnökkel tárgyal. Az értekezlet célja az áruk, a munkaerő, és a tőke szabad áramlása előtti akadályok elgördítése. A vészhelyzetek esetén történő kölcsönös segítségnyújtásról és a klímaváltozásról, illetve a környezetvédelemről is egyeztetnek. A gyűlésnek helyet biztosító tiranai szálloda előtt tüntetés szerveztek Aleksandar Vučić érkezése ellen.

Aleksandar Vučić szerb elnök üdvözli a hírt, miszerint Montenegró is érdeklődik a mini schengeni régió iránt. Milo Đukanović államfő is részt vesz Tiranában, a nyugat-balkáni csúcstalálkozón. Az albán fővárosban az övezetről fognak tárgyalni, amely létrehozásával megkönnyítik a lakosok, a szolgáltatások, az áru és a pénz forgalmát a csatlakozó országok között. Aleksandar Vučić azt mondta, elégedett amiatt, hogy Szerbia, Albánia és Észak-Macedónia mellett újabb államok érdeklődnek a kezdeményezés iránt. A szerb elnök hisz abban, hogy a gazdasági alapokon nyugvó megállapodásban résztvevők száma növekedhet, a mini schengeni övezet bővülhet, és ennek lehetőségét ismerteti majd montenegró elnökének és a régió más képviselőinek. Annak kapcsán, hogy Josep Borrell, az európai diplomácia vezetője nem vesz részt a tiranai tanácskozáson, illetve hogy az EU-ban egyesek nem jó szemmel tekintenek a kezdeményezésre Vučić azt mondta: őt ez nem érdekli. Az Európai Tanács sem kérdezi meg, hogy tetszik-e nekünk valamely döntése. A mini schengeni övezet létrehozásáról szóló döntésünk miatt mi sem fogunk védekezni, magyarázkodni - fogalmazott a szerb elnök.

Tirana
Edi Rama
Zoran Zaev
Aleksandar Vučić

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.