Ugrás a tartalomra

Az azerbajdzsáni elnökkel találkozott Aleksandar Vučić Bakuban

2018.05.21
11:14
2018.05.21
16:42
Forrás
Szerbiai RTV
Aleksandar Vučić szerbiai elnök Ilham Aliyev, azerbajdzsáni államfő meghívására érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Bakuba.

A szerb államfő és delegációja gazdasági, közlekedési, oktatási és kulturális kérdésekben is egyeztetett azeri kollégáikkal.

Vučićot ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadás mellett és a két ország himnuszának kíséretében fogadták. A két elnök négyszemközt tárgyalt, majd részt vettek az országok delegációinak plenáris ülésén. A szerb államfő látogatása során több kétoldalú megegyezést is aláírnak.


Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Nagyra értékeljük a politikáját elnök úr: védi az ország függetlenségét, megőrzi népének szabadságát, és gondoskodik az emberek érdekeiről. A nagyhatalmak kereszttüzében is ellenáll a nyomásgyakorlásnak, és sikeresen megőrzi országát. Az állam gazdasági és politikai érdekeit egyezteti népe érdekeivel.”

A két állam küldöttsége a többi között a légi forgalomról és a nemzetközi közúti közlekedésről is tárgyal, például a Belgrád és Baku közötti légi közlekedés elindításáról.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Hamarosan lesz egy vegyes bizottsági ülésünk, amelyre már 3 éve nem volt példa. Számos területen bizonyítottak az azerbajdzsáni vállalatok Szerbiában, például különböző utak kiépítésekor. Magasabb szintű együttműködést tudunk elérni a mezőgazdasági termékek értékesítésében, az egészségügy, a sport és a kultúra együttműködésében, valamint a társadalmi élet minden területén. Természetesen a harcászati és a katonai oktatás területein is.”


A nemzetközi szervezeteknél támogatjuk egymást - mondta az azeri elnök, Ilham Aliyev. Úgy véljük, hogy a konfliktusokat a nemzetközi jognak és határozatoknak megfelelően kell megoldani. Az azeri államfő elmondta még, hogy a két ország közötti jelenlegi árucsere-forgalom nem meríti ki a lehetőségeket.

A Bakuba látogató szerbiai delegációban ott volt még Zorana Mihajlović, infrastruktúra-fejlesztési, Nela Kuburović igazságügyi, Zlatibor Lončar, egészségügyi, valamint Aleksandar Antić, energetikai miniszter.

Aleksandar Vučić
Azerbajdzsán

Most

16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.
14:41, Frissítve: 15:46

Halásztelki fúvósok koncerteztek Belgrádban

A Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvós Együttese mutatkozott be a belgrádi Collegium Hungaricumban. A Magyarországról érkező fiatalok egyórás koncertet tartottak a szerb fővárosban működő magyar kulturális központban.
14:34, Frissítve: 16:37

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.