Ugrás a tartalomra

"Kicsi a bors... Délvidék, mint a Kárpát-medence erőforrása"

2022.07.07
13:10
2022.07.07
18:37
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a címmel tartottak panelbeszélgetést a Vajdasági Szabadegyetem első napján. Ezen Potápi Árpád János, valamint a szerbiai, horvátországi és szlovéniai magyar közösségek vezető politikusai beszélték át az aktuális délvidéki, kisebbségi témákat.

Mindannyian pozitív tapasztalattal számoltak be a magyar kormány támogatásával megvalósuló gazdaságfejlesztési és egyéb programokról. Egyetértettek abban, hogy a nemzetpolitikának tovább kellett lépnie a kultúrán, és fokoznia kellett a gazdasági megerősödést, a vidékfejlesztést és a fiatalok helyben tartását.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke hangsúlyozta, bár a délvidéki magyarság lélekszáma nagyjából 250 ezer fő, de önbizalom, hit és erő tekintetében nagy az ereje. Hozzátette, a VMSZ a következő ciklusban is a hatalmi többség részét kívánja alkotni a szerb államvezetésben, államtitkári szinten venne részt az új kormányban, parlamenti elnöki helyre pedig nem tart igényt.

A beszélgetésen egyebek mellett szó volt az oktatásról, a migránshelyzetről, az lmbt-propagandáról, a magyar nemzettudatról, az ukrajnai helyzetről és a jövő terveiről is. Potápi Árpád János államtitkár úgy fogalmazott, meg kell őrizni a nemzetpolitika eddigi vívmányait, hogy miután csillapodott a háborús helyzet, legyen honnan "dobbantani" és tovább építkezni.

Pásztor István
Jankovics Róbert
Horváth Ferenc
Vajdasági Szabadegyetem

Most

09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.