Ugrás a tartalomra
MTI/Illyés Tibor

Kiemelt stratégiai partnerségi megállapodást köt Magyarország és Törökország

2023.01.31
16:36
2023.01.31
17:28
Forrás
MTI
A magyar-török együttműködés nagy segítséget jelent a három legfőbb biztonsági kihívás kezelésében - közölte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter.

A biztonsági kihívások egyike az orosz-ukrán háború. A tárcavezető rámutatott, hogy Magyarország Ukrajna szomszédjaként súlyosan érzékeli az orosz-ukrán háború negatív hatásait, ezért érdekelt a mielőbbi békében. A háborúnak csak tárgyalásokkal lehet véget vetni, ezt Törökország sikeres közvetítési kísérlete is bizonyította - mondta a magyar miniszter utalva a gabonaexport újraindításáról létrejött megállapodásra.

Szijjártó Péter kiemelte, Törökország az európai energiaellátási válság kezelésében is kiemelt szerepet játszik és nélkülözhetetlen Magyarország ellátásbiztonságának garantálásához is, miután mára a Török Áramlat az egyetlen teljes kapacitással üzemelő, kelet-nyugati gázvezeték a kontinensen.

Szijjártó kitért az illegális migrációra is, amelynek kezelése, mint mondta, Európa számára nem lehetséges Törökország nélkül.

Orbán Viktor is tárgyalt Törökország külügyminiszterével

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert, aki magyar kollégája, Szijjártó Péter meghívására érkezett Budapestre – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden.

A megbeszélésen Magyarország és Törökország kétoldalú kapcsolatainak további megerősítéséről egyeztek meg. Orbán Viktor elmondta: Magyarország elkötelezett a gazdasági kapcsolatok fejlesztése mellett, és mindent megtesz annak érdekében, hogy sikerüljön elérni a 6 milliárd dolláros magyar-török kereskedelmi forgalmat.

A magyar kormányfő szerint Európa nem lehet stabil és biztonságos Törökország stabilitása és biztonsága nélkül. Éppen ezért az Európai Uniónak támogatnia kell Törökországot a migrációs kihívások kezelése során – szögezte le.

Orbán Viktor és Mevlüt Cavusoglu egyetértett abban, hogy a nemzetközi közösségnek az orosz–ukrán háború mielőbbi, békés lezárásáért kellene erőfeszítéseket tennie.

Magyarország
Törökország
megállapodás
Szijjártó Péter

Most

16:27, Frissítve: 16:57

Új kutat fúrnak Csantavéren

A régiek már elavultak, ezért december óta egy újat fúrnak, amely beüzemeltetése a nyár végén esedékes. A helyieknek egyébként szerencséjük van, mert a település talajában jó minőségű vízre lehet bukkanni, amely nem tartalmaz arzént.
15:02, Frissítve: 16:24

Emberek a kulisszák mögött

Renata Rudićtyal, a szabadkai Szabadegyetem oktatási programszervezőjével beszélgetett a Kortárs Galéria munkatársa, az emberek a kulisszák mögött című beszélgetős esten.
14:52, Frissítve: 16:25

Orvoshiánnyal küzd Magyarkanizsa község

Egyebek mellett erről is szó esett a Községi Képviselő-testület mai ülésén. Elfogadtak továbbá egy rendeletjavaslatot, amely az Európai Charta esélyegyenlőségi akciótervének helyi szintű megvalósítását irányozza elő.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.