Ugrás a tartalomra

Kiemelten fontos az összmagyar érdekképviselet az Európai Parlamentben

2019.03.08
16:06
2019.03.08
17:45
Forrás
Pannon RTV
A KMKF kiemelten fontosnak tartja az összmagyar érdekképviselet közös biztosítását az Európai Parlamentben.

Célunk, hogy egy erős Kárpát-medencei magyar képviselettel állhassunk ki a magyar nemzet számára fontos ügyekért. A KMKF különösen szorgalmazza a külhoni magyar közösségek tagjainak minél szélesebb körű mozgósítását, áll a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma állásfoglalásban.

Az állásfoglalás szerint egy erős Kárpát-medencei EP-képviselet napirenden tudja tartani Brüsszelben a Kárpát-medencei magyar közösségek számára fontos témákat. A KMKF egyöntetű támogatásáról biztosítja a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés/Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezést, amely a nemzeti kisebbségek védelme európai uniós keretének megteremtését kívánja elősegíteni. A KMKF javasolja, hogy Magyarország – gazdasági teherbíró képessége függvényében – folytassa a nemzetrészek gazdaságfejlesztési elképzeléseinek támogatását, megfelelő hangsúlyt adva a magyar nyelvtudás és nyelvhasználat gazdasági felértékelésének. Kovács Elvira, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője azt mondta, az állásfoglalásban fontos helyet kapott a sport- és az óvodafejlesztés is.

Kovács Elvira, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Illetve persze az európai parlamenti választások fontossága, a nemzetet szolgáló képviselők fogalma, valamint külön kitérnek az egyes nemzetrészekre vonatkozó elemekre, és mivel ma az ülés kezdetén házelnök úrnak két fontos javaslata volt, ez is az ülés végén bekerült az Állásfoglalásba. Konkrétan, hogy a jövő évet a nemzeti összetartozás évének nyilvánítsák, illetve hogy az állandó bizottság foglaljon egy olyan állást, hogy a jövő évtől, 2020-tól, tehát minden alkalommal, amikor így márciusban ülésezünk, jelentés készüljön a különböző nemzetrészek helyzetéről jogi, szociológiai és politikai szempontból.”

Az állásfoglalásban üdvözlik, hogy a csatlakozási tárgyalási fejezetek megnyitásának eredményeként Szerbia folytatja jogszabályainak összehangolását az Európai Unió értékeivel és normáival. Bíznak abban, hogy júniusban további fejezetek nyílnak meg. Sürgetik a jogállam intézményeinek megszilárdítását és a jog uralma elvének megvalósulását, valamint az emberi és azon belül a kisebbségi jogok érvényre juttatását és bővítését. Elismeréssel állapítják meg, hogy a vajdasági magyar közösség kiemelkedő sikerességgel valósítja meg a Magyarország Kormánya által támogatott Vajdasági Gazdaságfejlesztési Programot. Elismeréssel állapítják meg azt is, hogy a Szerbia és Magyarország közötti folyamatos kétoldalú kormányközi tárgyalások rendszere egyedülálló példája a jószomszédi viszonyoknak és együttműködésnek. Az állásfoglalás szerint a vajdasági magyar közösség és a VMSZ megkerülhetetlen része ennek a kapcsolatrendszernek, amelyben aktív szerepet tölt be.

KMKF
Budapest
Kovács Elvira

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.