Ugrás a tartalomra
Tanjug/Sava Radovanovic

Kiírta a szerbiai nemzeti tanácsi választásokat Branko Ružić

2018-08-17
11:04
2018-09-24
17:10
Forrás
Pannon RTV
Szerbia államigazgatási és helyi önkormányzati minisztere elmondta, a voksolás november 4-én lesz megtartva.

Idén 22 nemzeti közösség nemzeti tanácsainak a tagjait választják meg, ebből 18 nemzeti kisebbség teljesítette a közvetlen választásra vonatkozó követelményt, a maradék négyet elektorok útján választják meg. A Magyar Nemzeti Tanács tagjait is közvetlenül választják.

Mintegy 475 ezer szerbiai polgár iratkozott fel a külön választói névjegyzékbe augusztus 15-ig - mondta Branko Ružić. Szerbia államigazgatási és helyi önkormányzati minisztere elmondta, a közvetlen választáshoz a választási listát a voksolás előtt legkésőbb 15 nappal korábban le kell adni.

Branko Ružić, államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter, Szerbia: „Megállapítottuk, hogy idén a nemzeti tanácsi választásokat 22 nemzeti tanács és nemzeti közösség számára írjuk ki. Ebből 18 nemzeti kisebbség tagjait közvetlenül választják meg, négy nemzeti közösség tagjait pedig elektorok útján.”

A Magyar Nemzeti Tanács tagjait is közvetlenül választják. Ahhoz, hogy a nemzeti közösségek képviselői részt vehessenek a szavazáson, fel kell iratkozni a választói névjegyzékbe.

Ladóczki Gyula, tag, Köztársasági Választási Bizottság: „Azt kell tudni, hogy a nemzeti tanácsi választásokon azok vehetnek részt, akik feliratkoztak a különválasztói névjegyzékre. Tehát kijelentették, hogy magyarok, horvátok, bunyevácok vagy egyebek és részt kívánnak venni a választásokon. Arra a nemzeti tanácsra tudnak szavazni amely választói névjegyzékre feliratkoztak. Akik ezt korábban megtették, nem kell ellenőrizniük, hogy rajta vannak-e, csak abban az esetben ha időközben lakóhelyet változtattak.”

A külön választói névjegyzékbe a helyi önkormányzatok általános közigazgatási osztályán vagy az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium weboldaláról letölthető formanyomtatvány kitöltésével tudják magukat bejegyeztetni a polgárok.

Branko Ružić
Nemzeti tanácsi választások 2018

Most

13:19, Frissítve: 14:02

Népszerű a szabadkai nagybani piac

Nem ritkán más városokból is a szabadkai nagybanira járnak a vásárlók, mert itt elmondásuk szerint az őstermelőktől jutányos áron szerezhetik be a friss zöldséget és a gyümölcsöt.

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.