Ugrás a tartalomra
TANJUG/Zoran Žestić

Kiírták a népszavazást az alkotmánymódosításról

2021.12.01
09:00
2021.12.01
09:17
Forrás
Pannon RTV
Január 16-ára írta ki a szerbiai alkotmány módosításáról szóló népszavazást Ivica Dačić. A szerbiai parlament elnöke azt mondta, kivételes megtiszteltetés számára, hogy kézjegyével láthatta el a kiírásról szóló dokumentumot.

A népszavazás tehát 2022. január 16-án 7-től 20 óráig tart majd. A képviselők ezt megelőzően, mai ülésükön elfogadták az alkotmánymódosítás tervezetét, de a polgároknak is jóvá kell hagyniuk, ezért szükséges a népszavazás. A parlamenti vita során elhangzott, hogy az alkotmány a társadalmi együttélés módjának a legnagyobb erejű és alapvető szabályozója. A tervezett módosítás az igazságügyi rendszert érinti, amelynek a működése hatékonyabb és függetlenebb lesz ezáltal - hangzott el a parlamentben.

Szerbiai RTV

Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői csoportjának vezetője felszólalásának elején hangsúlyozta, milyen fontos lépésre készül a törvényhozás. Az alkotmány ugyanis a társadalmi együttélés módjának a legnagyobb erejű és alapvető szabályozója. Ugyanakkor szükség van a polgárok jóváhagyására, amiért népszavazást fogunk tartani, feltehetően január 16-án – jelentette ki a VMSZ frakcióvezetője. Az alkotmánymódosítás az igazságügyi rendszert érinti, amelynek a működése hatékonyabb és függetlenebb lesz ezáltal – húzta alá a VMSZ politikusa.

Az alkotmánymódosításokra általában ritkán kerül sor. Mint mondta, Szerbiában jelenleg a 16. alkotmány van érvényben. Pásztor szerint az alkotmánymódosítás megszövegezésekor minden kötelező elvárást tiszteletben tartottak. Hozzátette: nagy eredmény, hogy az Európai Bizottság jogi fórumaként működő Velencei Bizottság is pozitív elbírálásban részesítette az alkotmánymódosítás tervezetét, ami különösen fontos egy olyan, társadalmi átmenetben lévő ország számára, mint Szerbia.

Dr. Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető, VMSZ: „Az alkotmánymódosítás kizárólag az igazságszolgáltatást érinti, azaz az igazságszolgáltatás depolitizációjáról szól, amint az több alkalommal is elhangzott. Ennek kapcsán azonnal ki is jelenthetem, hogy mi megszavazzuk az alkotmánymódosítás tervezetét, és első látásra úgy tűnik, hogy az igazságügyi rendszer hatékonyabb lesz, a bíróság pedig függetlenebbé válik, de a gyakorlatban látjuk majd meg, hogy ez valóban így lesz-e. És itt nem a képviselőház vagy a kormány befolyására gondolok, hanem a társadalom egyéb szereplőire.”

alkotmánymódosítás
népszavazás
Pásztor Bálint
VMSZ

Most

21:00, Frissítve: 21:19

Kolumbia után irány München

Aranyéremmel tért haza a kishegyesi Világos Adriana a Kolumbiában megszervezett U 20-as világbajnokság gerelyhajító versenyéről. A kishegyesi gerelyhajító legközelebb vasárnap lép ismét pályára a müncheni felnőtt Európa-bajnokságon.

Népszerű