Ugrás a tartalomra
TANJUG/Zoran Žestić

Kiírták a népszavazást az alkotmánymódosításról

2021.12.01
09:00
2021.12.01
09:17
Forrás
Pannon RTV
Január 16-ára írta ki a szerbiai alkotmány módosításáról szóló népszavazást Ivica Dačić. A szerbiai parlament elnöke azt mondta, kivételes megtiszteltetés számára, hogy kézjegyével láthatta el a kiírásról szóló dokumentumot.

A népszavazás tehát 2022. január 16-án 7-től 20 óráig tart majd. A képviselők ezt megelőzően, mai ülésükön elfogadták az alkotmánymódosítás tervezetét, de a polgároknak is jóvá kell hagyniuk, ezért szükséges a népszavazás. A parlamenti vita során elhangzott, hogy az alkotmány a társadalmi együttélés módjának a legnagyobb erejű és alapvető szabályozója. A tervezett módosítás az igazságügyi rendszert érinti, amelynek a működése hatékonyabb és függetlenebb lesz ezáltal - hangzott el a parlamentben.

Szerbiai RTV

Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői csoportjának vezetője felszólalásának elején hangsúlyozta, milyen fontos lépésre készül a törvényhozás. Az alkotmány ugyanis a társadalmi együttélés módjának a legnagyobb erejű és alapvető szabályozója. Ugyanakkor szükség van a polgárok jóváhagyására, amiért népszavazást fogunk tartani, feltehetően január 16-án – jelentette ki a VMSZ frakcióvezetője. Az alkotmánymódosítás az igazságügyi rendszert érinti, amelynek a működése hatékonyabb és függetlenebb lesz ezáltal – húzta alá a VMSZ politikusa.

Az alkotmánymódosításokra általában ritkán kerül sor. Mint mondta, Szerbiában jelenleg a 16. alkotmány van érvényben. Pásztor szerint az alkotmánymódosítás megszövegezésekor minden kötelező elvárást tiszteletben tartottak. Hozzátette: nagy eredmény, hogy az Európai Bizottság jogi fórumaként működő Velencei Bizottság is pozitív elbírálásban részesítette az alkotmánymódosítás tervezetét, ami különösen fontos egy olyan, társadalmi átmenetben lévő ország számára, mint Szerbia.

Dr. Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető, VMSZ: „Az alkotmánymódosítás kizárólag az igazságszolgáltatást érinti, azaz az igazságszolgáltatás depolitizációjáról szól, amint az több alkalommal is elhangzott. Ennek kapcsán azonnal ki is jelenthetem, hogy mi megszavazzuk az alkotmánymódosítás tervezetét, és első látásra úgy tűnik, hogy az igazságügyi rendszer hatékonyabb lesz, a bíróság pedig függetlenebbé válik, de a gyakorlatban látjuk majd meg, hogy ez valóban így lesz-e. És itt nem a képviselőház vagy a kormány befolyására gondolok, hanem a társadalom egyéb szereplőire.”

alkotmánymódosítás
népszavazás
Pásztor Bálint
VMSZ

Most

22:34

Európában sokan szeretnének űrhajósok lenni

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet.
21:12

Sok a temetés, gond van a koporsóellátással

Nőtt a kereslet és csökkent az ellátás üteme – sok mindenre igaz ez az elmúlt időszakban, és így van ez a temetkezéseknél is. Vajdaságban a temetkezési vállalkozásoknak jóval előre kell tervezniük, nehogy koporsó nélkül maradjanak.
19:46, Frissítve: 19:56

Kézilabda Eb: Nem sikerült a továbbjutás

Igazi parázs mérkőzést játszott a magyar és az izlandi kézilabda válogatott. Az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában Magyarország legjobbjai egy góllal (30:31) kikaptak északi ellenfelüktől.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.