Ugrás a tartalomra

A kijárási tilalom feloldására számít május elején Pásztor István

2020.04.29
17:20
2020.05.13
20:03
Forrás
Pannon RTV
A VMSZ elnöke az SZMR műsorában elmondta, a Magyarországon érettségiző vajdasági diákok határátlépése megoldódik, erről csütörtökön hoz határozatot a szerb kormány.

A rendkívüli állapot megszüntetése után is lesznek olyan ajánlások és magatartási formák, amelyekkel együtt kell majd élnünk - mondta a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta, hogy csütörtökön egy kormányrendelet konkretizálni fogja, hogy hogyan lépheti át a határt az a 340 diák, akik május 4-e és 21-e között tennének érettségit Magyarországon. A politikus a közelgő voksolásokról is szólt.

„Azt gondolom, reális az a feltételezés, hogy valamikor a május elsejei ünnepeket követően feloldásra kerülhet a kijárási tilalom, azaz a rendkívüli állapot” - erről beszélt a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában Pásztor István. A VMSZ elnöke kifejtette, hogy a rendkívüli állapot visszavonását követően is lesznek olyan magatartásformák, amelyekkel együtt kell élnünk. Hangsúlyozta, a kijárási tilalom feloldása sem eredményezi automatikusan azt, hogy minden olyan lesz, mint ahogy azt a járvány előtt megéltük. „Mindenféleképpen lesznek ajánlások. Ezek az ajánlások egészen biztos, hogy vonatkozni fognak a 65 évnél idősebbekre, mert ők a legveszélyeztetettebbek. Az is biztos, hogy olyan szabályok alakulnak ki, amelyek komfortosabb életet tesznek lehetővé, mint amilyen az elmúlt másfél-két hónapban volt az ő számukra is.”

Pásztor István elmondta, hogy megoldódik annak a 340 diáknak a határátlépése is, akik május 4-e és 21-e között tennének érettségit Magyarországon. A kérdésről Aleksandar Vučić államfővel folytatott sikeres egyeztetést a VMSZ elnöke. „A konkrét megoldási lépéseket, milyen papír kell, mikor mit, hogyan lehet, melyik határon lehet, és minden mást, az a kormányrendelet fog szabályozni, amelyet holnap, azaz csütörtökön fogadnak el. Másrészről hasonló jellegű intézkedések elfogadása még várat magára Magyarországon is.”

A VMSZ elnöke a Szerbiában esedékes választásokról is beszélt. Kiemelte, hogy amennyiben a rendkívüli állapotot május elején visszavonják, akkor az azt követő negyven egynéhány napon belül a voksolásokra is sor kerülhet.

Pásztor István
SZMR
kijárási tilalom
rendkívüli állapot
koronavírus
járvány
határátlépés
választás
VMSZ
érettségi

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.