Ugrás a tartalomra

Kik maradnak és kik az új szereplők a szerb kormányban?

2022.10.25
07:44
Forrás
Pannon RTV
A választások után majdnem hét hónappal végre megalakulhat a szerb kormány.

A 2000-es demokratikus fordulat óta soha ennyi minisztere még nem volt Szerbiának, mint amennyi most lehet, noha az előzetes bejelentések szerint a soktagú kormány megbízatási ideje rövid, legfeljebb másfél éves lesz. Végigvettük, kik maradtak a kormányban, és kik kerültek be új szereplőként az ország vezetésébe, hogy a Szerbia előtt álló, kihívásokkal teli másfél évben az országot kormányozzák. Ana Brnabić kedden mutatja be leendő kormányának tagjait, és olvassa fel kormányprogramját a parlamentben, majd a képviselők megvitatják az elhangzottakat, az új kormánytagok pedig ezt követően tehetik le esküjüket. Az már bizonyos, hogy a következő időszakban Szerbiának 25 minisztériuma lesz, a kormánynak pedig 28 tagja. Lássuk, kik is ők.

Erős nevek kaptak helyet az új szerb kormányban, a kabinet pedig egyértelműen a szerb nemzeti érdekeket fogja védeni elsősorban – hangsúlyozta Ana Brnabić megbízott miniszterelnök azt követően, hogy kiderült, kik vezetik az országot a következő időszakban.

A miniszterelnök Ana Brnabić marad, aki 2017 óta már két rövid mandátumban vezette az országot, és előbb azzal írt történelmet, hogy az ország első női miniszterelnöke lett, most pedig azzal kerül be a történelemkönyvekbe, hogy egymás után harmadszor is az ország kormányfője lesz. A 47 éves politikus, aki Nagy-Britanniában szerzett marketingdiplomát, majd külföldön és Szerbiában különböző innovációs és vállalkozást elősegítő projekten dolgozott, 2016-ban került be a szerb kormányba államigazgatási és helyi önkormányzati miniszterként. Akkor még párton kívüli volt, ma már a Szerb Haladó Párt tagja. Marad a kormány tagja Siniša Mali, aki továbbra is a Pénzügyminisztériumot vezeti.

Továbbra is a művelődési tárcát vezeti majd, igaz, most már a tájékoztatás nélkül Maja Gojković. Az 59 éves, jogi végzettségű politikus korábban Újvidék polgármestere és a Köztársasági Parlament elnöke is volt. Szintén a Szerb Haladó Párt tagja.

Megtartotta oktatási miniszteri helyét a szocialista Branko Ružić is.

Folytatja a munkát Irena Vujović a Környezetvédelmi Minisztérium élén. A 39 éves közgazdász korábban köztársasági parlamenti képviselő is volt, az SZHP tagja a párt 2008-as alapítása óta.

Milan Krkobabić marad a vidékfejlesztési miniszter. A 70 éves politikus a kormány legidősebb tagja, a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártjának elnöke.

Az Igazságügyi Minisztérium élén sem történt változás, továbbra is Maja Popović marad a tárcavezető. Az 50 éves jogász dolgozott ügyvédként, de a BIA, vagyis a Biztonsági-tájékoztatási Ügynökség osztályvezetőjeként is. Nem tagja egyik pártnak sem.

Tárca nélküli miniszter marad a szocialista Novica Tončev. A 60 éves építész több mint harminc éve lát el különböző politikai funkciókat a helyi közösségi szinttől a kormányzati szintig.

A kormány tagja marad, de más pozícióban Nikola Selaković. A 39 éves jogász az előző mandátumban az ország külügyminisztere volt, a következő időszakban pedig munka- és szociálisügyi miniszter lesz.

A 39 éves Tomislav Momirović eddig az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztériumot vezette, a jövőben pedig bel- és külkereskedelmi miniszter lesz. A jogi végzettségű politikus nem tagja egyik pártnak sem.

Marad a kormányban Darija Kisić is, de ezentúl nem a Munka- és Szociálisügyi Minisztériumot, hanem a családért és demográfiáért felelős tárcát vezeti majd.

Ivica Dačić az új kormány nagy visszatérője. 2012 óta a Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Szocialista Párt irányítja az országot, az 56 éves szocialista politikus azóta miniszterelnök, kül- és belügyminiszter is volt, valamint a Köztársasági Képviselőház házelnöke is. Kampányában arról beszélt, ismét ő lesz Szerbia miniszterelnöke. Erről a pozícióról lemaradt, de az egyik legfontosabb tárcát, a külügyet ismét megszerezte magának.

Bratislav Gašić a másik nagy visszatérő. A Szerb Haladó Párt 55 éves politikusa 2014 és 2016 között a védelmi tárcát vezette, de egy szexuális tartalmú kijelentése miatt le kellett mondania. Később a Biztonsági-tájékoztatási Ügynökséget vezette, most pedig a Belügyminisztérium élére kerül.

A Szerb Haladó Párt tagja Goran Vesić is, aki Belgrád alpolgármestereként vált ismertté, majd a közösségi médiában készített tartalmaival tartotta fenn a figyelmet. Az 53 éves jogász a következő időszakban az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztériumot vezeti majd.

Miloš Vučević neve felmerült lehetséges miniszterelnökként is az elmúlt időszakban. Újvidék 47 éves polgármestere végül nem a kormány, hanem a Védelmi Minisztérium élére került, de továbbra is az SZHP egyik legmagasabb rangú politikusa maradt.

Tanja Miščević neve sem ismeretlen nézőink számára. Az 56 éves politológus vezette Szerbia európai uniós tárgyalásait 2013 és 2019 között, most pedig az Európai Integrációs Minisztériumot irányíthatja. Nem tagja egyetlen pártnak sem.

A gazdasági miniszter Rade Basta, az Egyesült Szerbia 43 éves politikusa lesz.

Rajong a küzdősportokért Jelena Begović. Szerbia következő tudományért, technológiai fejlesztésért és innovációért felelős minisztere aikidómester. Szakmáját tekintve pedig genetikus, és szívügye a tudomány, a tudás átadása. Az 52 éves politikus párton kívüliként kerül a kormányba.

Danica Grujičić volt a Szerb Haladó Párt listavetője tavasszal, már akkor arról lehetett hallani, hogy ha nem ő lesz az új miniszterelnök, akkor ő vezetheti az egészségügyi tárcát. A 63 éves idegsebész nem tagja egyetlen pártnak sem.

A 46 éves Jelena Tanasković korábban a Pénzügyminisztériumban és a Környezetvédelmi Minisztériumban volt államtitkár, ezentúl a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztériumot vezeti.

Az Bányászati és Energiaügyi Minisztérium élére kerül Dubravka Negre kerül, aki korábban az Európai Beruházási Bank Nyugat-Balkáni Irodájának a vezetője volt. A 44 éves bank- és pénzügyi végzettségű politikus a vállalkozói és pénzügyi szférából került be a politikába, nem tagja egyik pártnak sem.

Aleksandar Martinovićot az utóbbi néhány évben jól megismerhette a közvélemény, ő volt ugyanis a Szerb Haladó Párt köztársasági parlamenti frakcióvezetője, számos, heves hangvételű felszólalás megfogalmazója. A 46 éves jogász a következő időszakban a Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztériumot vezeti majd.

Az új sportminiszter Zoran Gajić, a Szerbiai Röplabdaszövetség elnöke lesz. A 64 éves edző vezetésével az egykori jugoszláv válogatott olimpiai arany- és bronzérmet is szerzett, de csapatai világbajnoki ezüst, és Európa-bajnoki aranyat is szereztek már. Nem tagja egyetlen pártnak sem.

A jogi végzettségű Marko Blagojević vezeti majd az újonnan felálló Beruházási Minisztériumot. A 48 éves párton kívüli politikus számára ez nem lesz új feladat, ugyanis 2015 óta vezette a kormány állami beruházásokért felelős irodáját. 

A távközlési és telekommunikációs miniszter az 50 éves Mihailo Jovanović elektronikai mérnök lesz. A szakember eddig a kormány információs technológiákért és elektronikus közigazgatásért felelős irodáját, vagyis az e-upravát vezette. Nem tagja egyetlen pártnak sem.

A Szerbiai Szocialista Párt tárca nélküli minisztere lesz Đorđe Milićević. A 44 éves politikus előbb a valjevói városi képviselő-testület, majd 2008 óta a köztársasági parlament tagja, és a szocialisták frakcióvezetője is volt.

A nemzeti kisebbségek is helyet kaptak a kormányban, de míg a Vajdasági Magyar Szövetség államtitkári helyeket kért, más pártok nem voltak ilyen szerények. Így a horvát Tomislav Žigmanov vezeti a jövőben az Emberi és Kisebbségjogi, valamint Társadalmi Párbeszédért felelős minisztériumot. Az 55 éves filozófus végzettségű politikus a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének elnöke.

A bosnyák Husein Memić a Szerbiai Szociáldemokrata Párt színeiben került be a kormányba a Szerb Haladó Párt listáján. A 39 éves politikus a jövőben az Idegenforgalmi és Ifjúságügyi Minisztériumot vezeti majd.

A szintén bosnyák Edin Đerlek az Igazság és Megbékélés Pártjának tagja, a kormány tárca nélküli minisztere lesz. A 35 éves politikus jogot végzett, a közvélemény pedig eddig leginkább a közösségi médiában megjelent tartalmai miatt ismerhette meg.

Az előzetes bejelentések szerint az új kormány megbízatási ideje legfeljebb másfél évre szól, úgyhogy arra lehet számítani, hogy 2024-ben ismét új neveket kell majd megtanulnunk.

kormány

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.