Ugrás a tartalomra

Kilenc megállapodást írt alá az üzbég és a magyar kormány Taskentben

2021.03.30
15:59
2021.03.30
16:11
Forrás
MTI
Az aláírt megállapodások alapján magyar vállalatok kapják meg a lehetőséget arra, hogy stratégiai ágazatokat átalakítsanak, illetve modernizáljanak Üzbegisztánban - mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek.

Az OTP a legnagyobb magyar bankként, itt az első külföldi bankként kapja meg azt a lehetőséget, hogy részt vegyen az üzbég bankrendszer privatizációjában. Az üzbég nukleárisenergia-termelés növelésében is jelentős magyar szerepvállalás várható. Üzbegisztán a világ hetedik legnagyobb uránkitermelőjeként egy újabb atomerőművet épít, amelyet ugyanúgy az évtized végére tervez befejezni, mint Magyarország a Paks II. projektet. Itt egy magyar szabadalom alapján tervezik meg az új atomerőmű hűtőrendszerét - fejtette ki Szijjártó Péter. A felsőoktatás modernizálása terén a debreceni egyetem megállapodott az üzbég vezetéssel egy campus ottani létrehozásáról, a magyar agráregyetem pedig az üzbég mezőgazdasági felsőoktatás tudományos átalakításában és modernizálásában vesz részt. Ezzel párhuzamosan az Eximbank százmillió dolláros hitelkeretet biztosít a magyar-üzbég kapcsolatok fejlesztésére.

Közös nyilatkozatot írt alá a kétoldalú kapcsolatoknak a stratégiai partnerség szintjére emeléséről Savkat Mirzijojev üzbég államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök Taskentben - közölte kedden az üzbég elnöki hivatal.

A két vezető jelenlétében emellett tucatnyi dokumentumot írtak még alá a kétoldalú kapcsolatok sokoldalú fejlesztéséről. Az üzbég tájékoztatás ezek közül a két külügyi tárca közötti, a munkaügy, az atomenergetikai szakemberképzés, az innováció, a kultúra és az agrárium terén való együttműködést említette meg. Megállapodás született a debreceni egyetem üzbegisztáni képzéseinek programjairól is.

Mirzijojev az eseményt követően a kun.uz üzbég hírportál szerint a sajtónak elmondta, hogy a kétoldalú kapcsolatok az elmúlt években dinamikusan fejlődtek - a kétoldalú áruforgalom négy év alatt megháromszorozódott -, és minőségileg új szintre emelkedtek. Mint mondta, a tárgyalások során elsősorban a gazdasági kapcsolatok továbbfejlesztése kapott komoly hangsúlyt.

Mirzijojev átnyújtotta a magyar vendégnek Arany János Rege a csodaszarvasról című költeményének nemrégiben Üzbegisztánban kiadott kötetét, amelynek előszavát ő maga írta. A mű fordítója Iszhak Ibragim, Vámbéry Ármin barátja volt, aki három évtizeden át élt a magyar fővárosban.

Üzbég tájékoztatás szerint a két vezető megállapodott a hosszú távú együttműködés megerősítésében, abban, hogy beindítják ennek új, kölcsönösen előnyös formáit, valamint a két ország üzleti körei és régiói közötti kapcsolattartásban. Megbeszélésük témái között szerepeltek kölcsönös érdeklődésre számot tartó nemzetközi és regionális kérdések. A felek a taskenti tájékoztatás szerint megerősítették, hogy nézeteik és megközelítéseik a béke, a biztonság és a stabilitás megerősítésének az ügyében egybeesnek.

Számos kétoldalú megállapodás írtak alá a felek kétoldalú üzleti tanács első ülésén is.

Orbán Viktort hétfőn a taskenti reptéren hétfőn Abdulla Aripov üzbég miniszterelnök fogadta. A magyar kormányfő érkezését követően a Musztakillik téren megkoszorúzta a függetlenség és a humanizmus emlékművét.

magyar
üzbég
Üzbegisztán
Szijjártó Péter
Orbán Viktor

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.