Ugrás a tartalomra

Kilép ma éjjel az Egyesült Királyság az Európai Unióból

2020.01.31
07:26
2020.01.31
16:48
Forrás
Pannon RTV
Az Egyesült Királyság 47 évet és egy hónapot töltött az Európai Közösség, majd utódja, az Európai Unió tagországaként. Az EU történetében még nem volt példa teljes jogú tagország távozására.

Éjféltől kezdetét veszi egy 11 hónapos átmeneti időszak az Európai Unió és az Egyesült Királyság viszonyában. Szakértők szerint azonban kevés azonnali változás lesz tapasztalható, ugyanis december 31-ig érvényben marad az uniós törvények többsége.

A kilépési megállapodás értelmében az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok és családtagjaik továbbra is az országban maradhatnak és szociális biztonságuk sem kerül veszélybe. Öt év után igényelhető lesz az állandó tartózkodás is.

Az Európai Unió tisztségviselői továbbra is bizakodóak a tömörülés jövőjét illetően.

Ursula von der Leyen, elnök, Európai Bizottság: „Tapasztalatunk arra tanított meg minket, hogy erőnk nem a pompás elszigeteltségben, hanem az egyedi egységünkben rejlik.”

Továbbra is engedélyezett marad a be- és kiutazás, a bevándorlási szabályozás azonban jövő évtől változik, a brit kormány új bevándorlási rendszert tervez.

Charles Michel, az Európai Parlament elnöke kiemelte, hogy az Uniónak jelentős erényei, erős értékei és szabadságai vannak: „Úgy gondolom, hogy erősebben mint valaha, el kell gondolkodnunk azon, hogy lehetséges jobban kihasználni az eszközeinket, hogy lehetséges hatékonyabbnak lennünk, hogyan tudunk többet nyújtani a polgároknak, minden európai állampolgárnak.”

Az Egyesült Királyságban 2016-ban tartottak népszavazást az Európai Unióból való kilépésről. Országos szinten a választók 52 százaléka szerint adta le voksát az EU-ból való kilépés mellett. David Cameron a népszavazást követően lemondott. majd az őt követő Theresa May is távozott a kormány és a konzervatív párt éléről. Boris Johnson vezetése alatt a párt újra többséget szerzett, a brexit-folyamat pedig a végére ért.

A brit kormány hangsúlyozottan visszafogott rendezvényekkel készül a Brexitre. A kabinet Boris Johnson elnökletével a nap folyamán kihelyezett ülést tart, majd a miniszterelnök a Brexit pillanata előtt egy órával televíziós beszédet intéz az országhoz. A Downing Street által előzetesen ismertetett részletek szerint a miniszterelnök kijelenti: a kormány és az ő személyes feladata most az, hogy ismét egységbe terelje a nemzetet.

Johnson esti beszédével egy időben egy visszaszámláló órát vetítenek a kormányfői hivatalnak otthont nyújtó Downing Street falaira, és a környező kormányzati negyed, a Whitehall más épületeit is fényjátékokkal világítják meg. A nap folyamán különlegesen tervezett, 50 penny névértékű Brexit-pénzérme is forgalomba kerül "Béke, jólét és barátság minden nemzettel" - felirattal.

Egyesült Királyság
Európai Unió
kilépés
kilépés az EU-ból
Brexit
Ursula von der Leyen
Charles Michel
Boris Johnson
David Cameron
Theresa May

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.