Ugrás a tartalomra
FoNet/Zoran Mrđa

Kimerítő tárgyalást folytatott az amerikai elnök különmegbízottjával a szerb államfő

2020-01-24
11:58
2020-01-24
15:17
Forrás
Pannon RTV
Nem húzható egyenlőségjel a koszovói függetlenség el nem ismerése és az indokolatlanul bevezetett vámok közé - húzta alá mai sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić.

A szerb elnök Richard Grenell-lel, az Amerikai Egyesült Államok elnökének különleges megbízottjával közösen állt a kamerák elé azt követően, hogy négyszemközt tárgyaltak.

Fotó: Tanjug/Dragan Kujundzic

Nyílt, őszinte, ugyanakkor cseppet sem könnyű tárgyaláson vagyunk túl - így foglalta össze a találkozót a szerb államfő. Elmondta, az amerikai elnök különleges megbízottjával elsősorban azokat a témákat boncolgatták, amelyeknek köszönhetően javulhat az életszínvonal, valamint a régió gazdasági és infrastrukturális összeköttetése. Vučić elmondta, tudvalevő, hogy Belgrád és Pristina között nem létezik könnyű párbeszéd, ugyanakkor hálás Grenellnek, hogy megértette Szerbia álláspontját.

Fotó: FoNet/Zoran Mrđa

Az amerikai képviselő mindkét félhez kéréssel fordult: „Tegnap, amikor Koszovóban jártam, világosan a tudtára hoztam mindegyik vezetőnek, médiának és üzleti közösségnek, hogy a vámokat meg kell szüntetni. Ez teljesen elfogadhatatlan. Ugyanígy kéréssel fordulok az itteniekhez is. A függetlenség el nem ismerésére irányuló kampányt be kell fejezni!”

Fotó: Tanjug/Dragan Kujundzic

Vučić elmondta Grenellnek, Belgrád már felajánlotta Pristinának, hogy ha szüneteltetik azon törekvésüket, hogy a nemzetközi szervezetekbe felvegyék őket, akkor cserébe Belgrád is szünetelteti a függetlenségük ellen irányuló kampányt. Ezt azonban a koszovói fél nem fogadta el - mondta a szerb elnök.

Vučić felvázolta azt is, hogy a szerbiai árura bevezetett vámok miatt az ország egyetlen év alatt 435 millió eurótól esett el, vagyis minden egyes nap 1 millió 39 ezer eurótól, ami elsősorban az élelmiszeripari vállalatokat érinti Szerbiában: „Nem fogadom el, hogy a vámok és a függetlenség visszavonása azonos súlyú dolgok lennének. Eltér a Koszovóval kapcsolatos álláspontunk az amerikai és a pristinai állásponttól. Ők azt várják, hogy Koszovót független államként fogadjuk el. Mi ezt nem szeretnénk. Teljesen logikus tehát, hogy más az álláspontunk. Ami a vámokat illeti, azokat teljes mértékben ok nélkül vezették be.”

Fotó: FoNet/Zoran Mrđa

A tárgyaláson szóba került a Belgrád és Pristina közötti autóút kiépítése, amire a szerb fél hajlandó is lesz. Megemlítették a vasútvonal helyreállítását is. Vučić szerint utóbbi miatt rendkívül fontos a vámok visszavonása, hiszen értelmetlen egy vasúti járatot üzemeltetni, ha nincs árukereskedelem a két fél között.

Aleksandar Vučić
különmegbízott
különleges megbízott
Richard Grenell
Koszovó

Most

23:19, Frissítve: 23:34

Az Atlético a címvédőt, a Dortmund a PSG-t verte

Az Atlético Madrid Niguez korai gólja révén előnyből várja a címvédő Liverpool elleni visszavágót a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, míg a Dortmund 2:1-es győzelemmel kezdte a PSG elleni párharcot.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.

Robbanás Újvidéken

A detonáció valamivel 19 óra után a limani piac közelében levő Puskin utcában történt.