Ugrás a tartalomra

Kína hidegháborús mentalitással vádolta meg a NATO-vezetőket

2021.06.15
11:32
2021.06.15
11:43
Forrás
MTI
Kína brüsszeli külképviselete visszautasította, hogy rendszerszintű kihívást jelentene bárkire.

A NATO rosszul mérte fel a nemzetközi helyzetet és saját szerepét - így reagált Kína az észak-atlanti szervezet csúcstalálkozóján elhangzottakra. A távol-keleti nagyhatalom hidegháborús mentalitással vádolta meg a NATO-vezetőket.

Az észak-atlanti szervezet tagállamainak vezetői hétfői közös nyilatkozatukban azt írták, hogy Kína céljai és határozott magatartása "rendszerszintű kihívást jelent a szabályokon alapuló nemzetközi rendre, valamint a szövetség biztonságával összefüggő területekre". Amiatt is bírálták Pekinget, hogy gyors ütemben bővíti nukleáris erejét, továbbá hadseregének korszerűsítése nem átlátható.

Kína brüsszeli külképviselete kedden visszautasította, hogy rendszerszintű kihívást jelentene bárkire, és ezek a kijelentések becsmérlőek az ország békés fejlődésére nézve. A közlemény szerint Kína mindig is védekező jellegű nemzeti védelmi politikát folytatott, hadseregének modernizációját jogszerű, nyílt és átlátható módon végzi. A NATO-tagországok közös védelmi költségvetése 5,6-szerese kínainak, valamint a nukleáris robbanófejeiknek a száma csaknem hússzorosa Kína készletének.

NATO-csúcs
Kína
hidegháború

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
19:36, Frissítve: 08:14

Ismét a VMSZ adja a tartományi házelnököt

Miloš Vučevićtyel egyeztetett dr. Pásztor Bálint Belgrádban. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szerb Haladó Párt elnökével a koalíciós szerződésről és az együttműködés folytatásáról tárgyalt.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.