Ugrás a tartalomra
csoportkép
FoNet/Zoran Mrđa

Kína plusz 16 csúcstalálkozó kezdődött Belgrádban

2018-10-16
11:30
2018-10-16
16:33
Forrás
Szerbiai RTV
A Szerbia Palotában Kína és 16 kelet-közép-európai ország képviselői találkoznak. A polgármesterek fórumán és a közlekedési miniszterek találkozóján jelen van Aleksandar Vučić szerb államfő.
Mihajlovic, Vucic

Fotó: FoNet/Zoran Mrđa

Megkezdődött a Kína+16 elnevezésű csúcstalálkozó Belgrádban. A Szerbia Palotában Kína mellett 16 kelet-közép-európai ország találkozik egymással harmadik alkalommal. A polgármesterek fórumán és a közlekedési miniszterek találkozójának megnyitóján jelen volt Aleksandar Vučić szerb államfő is. A csúcstalálkozó házigazdája Zorana Mihajlović, építésügyi-, közlekedési és infrastrukturális-fejlesztési miniszter.

Az eseményen a közös infrastrukturális projektek mellett az egyik legfontosabb téma a határokon felmerülő problémák voltak. Ki kell dolgoznunk, hogyan tudjuk az áru- és utasforgalmat felgyorsítani - mondta Zorana Mihajlović. Szerbia közlekedési minisztere szerint a régió érdekeit össze kell hangolni oly módon, hogy az nagyobb mobilitást, több befektetést és jobb életet eredményezhessen. 

Fotó: FoNet/Zoran Mrđa

Zorana Mihajlović, építésügyi-, infrastrukturális- és közlekedési miniszter, Szerbia: „Arra számítok, hogy építő jellegű és jó beszélgetéseket folytatnak, és nemcsak a jelenlegi közműhálózati projektekről beszélünk, amelyek a jövőt és a fejlődést jelentik nekünk. Arra is számítok, hogy olyan jövőbeni közműhálózati projekteket is megvitatunk, amelyekből a csúcstalálkozó végén együtt tudunk majd következtetéseket levonni.”

A közép-kelet-európai országokkal való kapcsolat kulcsfontosságú tényező a gazdasági fejlődéshez - nyilatkozta a szerb államfő. Aleksandar Vučić kitért például a Szerbia és Bosznia-Hercegovina között lévő több mint száz kilométeres határszakaszra, amerre egyetlen autópálya sem vezet: „Ezeket a hiányosságokat kell pótolnunk, mert a lényeg a kapcsolat, a kapcsolódás, az áru, a tőke, az emberek, a szolgáltatások lehető leggyorsabb szabad áramlása és az alacsonyabb működési költségek. Éppen ezért sok pénzt fektetünk az infrastruktúránk és az utaink fejlesztésébe.”    

Fotó: FoNet/Zoran Mrđa

Az egy övezet, egy út kezdeményezést Hszi Csin-ping, Kína elnöke öt évvel ezelőtt indította útnak. Ennek célja, hogy egy erőteljes gazdasági együttműködést tegyen lehetővé Kína és az egész világ között - részletezte Li Xiaopeng, Kína közlekedési minisztere a találkozón. 

Kína plusz
csúcstalálkozó
Belgrád

Most

20:29

Közeleg a holdújév

A világ népességének negyede számára ez az év legnagyobb ünnepe. Idén a holdújév vagy ahogy Ázsiában nevezik a tavaszköszöntő február 5-én kezdődik.
20:19

Több ENSZ-békefenntartót öltek meg Maliban

Meggyilkolták az ENSZ-békefenntartó missziójának 10 tagját, 25-öt pedig megsebesítettek az Al-Kaidával kapcsolatban álló dzsihádisták - jelentették az Egyesült Nemzetek Szervezetének illetékesei.

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.