Ugrás a tartalomra
csoportkép
FoNet/Zoran Mrđa

Kína plusz 16 csúcstalálkozó kezdődött Belgrádban

2018-10-16
11:30
2018-10-16
16:33
Forrás
Szerbiai RTV
A Szerbia Palotában Kína és 16 kelet-közép-európai ország képviselői találkoznak. A polgármesterek fórumán és a közlekedési miniszterek találkozóján jelen van Aleksandar Vučić szerb államfő.
Mihajlovic, Vucic

Fotó: FoNet/Zoran Mrđa

Megkezdődött a Kína+16 elnevezésű csúcstalálkozó Belgrádban. A Szerbia Palotában Kína mellett 16 kelet-közép-európai ország találkozik egymással harmadik alkalommal. A polgármesterek fórumán és a közlekedési miniszterek találkozójának megnyitóján jelen volt Aleksandar Vučić szerb államfő is. A csúcstalálkozó házigazdája Zorana Mihajlović, építésügyi-, közlekedési és infrastrukturális-fejlesztési miniszter.

Az eseményen a közös infrastrukturális projektek mellett az egyik legfontosabb téma a határokon felmerülő problémák voltak. Ki kell dolgoznunk, hogyan tudjuk az áru- és utasforgalmat felgyorsítani - mondta Zorana Mihajlović. Szerbia közlekedési minisztere szerint a régió érdekeit össze kell hangolni oly módon, hogy az nagyobb mobilitást, több befektetést és jobb életet eredményezhessen. 

Fotó: FoNet/Zoran Mrđa

Zorana Mihajlović, építésügyi-, infrastrukturális- és közlekedési miniszter, Szerbia: „Arra számítok, hogy építő jellegű és jó beszélgetéseket folytatnak, és nemcsak a jelenlegi közműhálózati projektekről beszélünk, amelyek a jövőt és a fejlődést jelentik nekünk. Arra is számítok, hogy olyan jövőbeni közműhálózati projekteket is megvitatunk, amelyekből a csúcstalálkozó végén együtt tudunk majd következtetéseket levonni.”

A közép-kelet-európai országokkal való kapcsolat kulcsfontosságú tényező a gazdasági fejlődéshez - nyilatkozta a szerb államfő. Aleksandar Vučić kitért például a Szerbia és Bosznia-Hercegovina között lévő több mint száz kilométeres határszakaszra, amerre egyetlen autópálya sem vezet: „Ezeket a hiányosságokat kell pótolnunk, mert a lényeg a kapcsolat, a kapcsolódás, az áru, a tőke, az emberek, a szolgáltatások lehető leggyorsabb szabad áramlása és az alacsonyabb működési költségek. Éppen ezért sok pénzt fektetünk az infrastruktúránk és az utaink fejlesztésébe.”    

Fotó: FoNet/Zoran Mrđa

Az egy övezet, egy út kezdeményezést Hszi Csin-ping, Kína elnöke öt évvel ezelőtt indította útnak. Ennek célja, hogy egy erőteljes gazdasági együttműködést tegyen lehetővé Kína és az egész világ között - részletezte Li Xiaopeng, Kína közlekedési minisztere a találkozón. 

Kína plusz
csúcstalálkozó
Belgrád

Most

Népszerű

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Állami ünnep van

A ma és holnap állami ünnep van Szerbiában, ezért a hétfő is munkaszüneti nap.

Sok rendőr szakmát vált

Egyre több közrendőr és tiszt hagyja el hivatását és választ másik szakmát magának - tájékoztat a szerbiai rendőrök reprezentatív szakszervezete.