Ugrás a tartalomra

Kína plusz 16 csúcstalálkozó kezdődött Belgrádban

2018.10.16
11:30
2024.03.19
08:49
Forrás
Szerbiai RTV
A Szerbia Palotában Kína és 16 kelet-közép-európai ország képviselői találkoznak. A polgármesterek fórumán és a közlekedési miniszterek találkozóján jelen van Aleksandar Vučić szerb államfő.

Fotó: FoNet/Zoran Mrđa

Megkezdődött a Kína+16 elnevezésű csúcstalálkozó Belgrádban. A Szerbia Palotában Kína mellett 16 kelet-közép-európai ország találkozik egymással harmadik alkalommal. A polgármesterek fórumán és a közlekedési miniszterek találkozójának megnyitóján jelen volt Aleksandar Vučić szerb államfő is. A csúcstalálkozó házigazdája Zorana Mihajlović, építésügyi-, közlekedési és infrastrukturális-fejlesztési miniszter.

Az eseményen a közös infrastrukturális projektek mellett az egyik legfontosabb téma a határokon felmerülő problémák voltak. Ki kell dolgoznunk, hogyan tudjuk az áru- és utasforgalmat felgyorsítani - mondta Zorana Mihajlović. Szerbia közlekedési minisztere szerint a régió érdekeit össze kell hangolni oly módon, hogy az nagyobb mobilitást, több befektetést és jobb életet eredményezhessen. 

Fotó: FoNet/Zoran Mrđa

Zorana Mihajlović, építésügyi-, infrastrukturális- és közlekedési miniszter, Szerbia: „Arra számítok, hogy építő jellegű és jó beszélgetéseket folytatnak, és nemcsak a jelenlegi közműhálózati projektekről beszélünk, amelyek a jövőt és a fejlődést jelentik nekünk. Arra is számítok, hogy olyan jövőbeni közműhálózati projekteket is megvitatunk, amelyekből a csúcstalálkozó végén együtt tudunk majd következtetéseket levonni.”

A közép-kelet-európai országokkal való kapcsolat kulcsfontosságú tényező a gazdasági fejlődéshez - nyilatkozta a szerb államfő. Aleksandar Vučić kitért például a Szerbia és Bosznia-Hercegovina között lévő több mint száz kilométeres határszakaszra, amerre egyetlen autópálya sem vezet: „Ezeket a hiányosságokat kell pótolnunk, mert a lényeg a kapcsolat, a kapcsolódás, az áru, a tőke, az emberek, a szolgáltatások lehető leggyorsabb szabad áramlása és az alacsonyabb működési költségek. Éppen ezért sok pénzt fektetünk az infrastruktúránk és az utaink fejlesztésébe.”    

Fotó: FoNet/Zoran Mrđa

Az egy övezet, egy út kezdeményezést Hszi Csin-ping, Kína elnöke öt évvel ezelőtt indította útnak. Ennek célja, hogy egy erőteljes gazdasági együttműködést tegyen lehetővé Kína és az egész világ között - részletezte Li Xiaopeng, Kína közlekedési minisztere a találkozón. 

csúcstalálkozó
Belgrád
Kína

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.