Ugrás a tartalomra
Tanjug/ Xinhua via AP

Kína támadást szimulál Tajvan szerint

2022.08.06
12:49
Forrás
Euronews
A tajvani védelmi minisztérium ma azzal vádolta meg Kínát, hogy támadást szimulál egy kiemelkedően fontos tajvani célpont ellen, miközben a kínai hadsereg több hajója és repülője haladt át a Tajvani-szoros középvonalán.

A tajpeji hatóságok szerint 68 repülőgép és 13 hadihajó sértette meg a középvonalat pénteken. Tajvan válaszul figyelmeztető lövéseket adott le, aktiválta szárazföldi rakétarendszereit, valamint a levegőben és a tengeren járőrözött. Mindeközben Kína bejelentette, hogy felfüggeszti az együttműködést az Egyesült Államokkal nyolc területen. Egyebek mellett leállítják a párbeszédet magas rangú katonai parancsnokok között, ennek oka pedig Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása. A Tajvan partjainál zajló, nyíltan fenyegető jellegű hadgyakorlat mellett Peking egy nyolc pontból álló intézkedéscsomagot jelentett be Washington ellen. Többek között a klímatárgyalásokat is felfüggesztették. Vang Ji kínai külügyminiszter felelőtlennek és észszerűtlennek nevezte Pelosi tajvani látogatását. A tárcavezető azt mondta, nem fogja tűrni, hogy országának alapvető érdekei sérüljenek, és "átgondolt lépéseket" fog tenni Kína nemzetbiztonsága és szuverenitása védelmében.

Tajvan
Kína

Most

13:01

Megáldották az idei termést Horgoson

Szentmisével és terményáldással ért véget Horgoson ma délelőtt a 32. Szüreti napok, a horgosi Havas Boldogasszony-plébániatemplomban. A termelők számára igazán lélekemelő élmény az ilyenkor megtartott istentisztelet.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.