Ugrás a tartalomra

Kína támadást szimulál Tajvan szerint

2022.08.06
12:49
Forrás
Euronews
A tajvani védelmi minisztérium ma azzal vádolta meg Kínát, hogy támadást szimulál egy kiemelkedően fontos tajvani célpont ellen, miközben a kínai hadsereg több hajója és repülője haladt át a Tajvani-szoros középvonalán.

A tajpeji hatóságok szerint 68 repülőgép és 13 hadihajó sértette meg a középvonalat pénteken. Tajvan válaszul figyelmeztető lövéseket adott le, aktiválta szárazföldi rakétarendszereit, valamint a levegőben és a tengeren járőrözött. Mindeközben Kína bejelentette, hogy felfüggeszti az együttműködést az Egyesült Államokkal nyolc területen. Egyebek mellett leállítják a párbeszédet magas rangú katonai parancsnokok között, ennek oka pedig Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása. A Tajvan partjainál zajló, nyíltan fenyegető jellegű hadgyakorlat mellett Peking egy nyolc pontból álló intézkedéscsomagot jelentett be Washington ellen. Többek között a klímatárgyalásokat is felfüggesztették. Vang Ji kínai külügyminiszter felelőtlennek és észszerűtlennek nevezte Pelosi tajvani látogatását. A tárcavezető azt mondta, nem fogja tűrni, hogy országának alapvető érdekei sérüljenek, és "átgondolt lépéseket" fog tenni Kína nemzetbiztonsága és szuverenitása védelmében.

Tajvan
Kína

Most

14:32, Frissítve: 14:41

Sportnap Zentán

A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tartottak. A gyerekek a többi között kispályás fociban, röplabdában, kosárlabdában, futásban és sakkban mérhették össze tudásukat.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.