Ugrás a tartalomra

Kínába utazott a szerb államfő

2019.04.24
15:19
2019.04.25
07:00
Forrás
Tanjug
Kínába utazott Aleksandar Vučić, ahol az Egy övezet, egy út nemzetközi fórumon vesz részt. A találkozó első napján több együttműködési megállapodást is aláírtak a felek.

Egyebek mellett megállapodtak a befektetési együttműködés munkacsoportjainak megalapításáról is. A fórumon a szerb államfő számos politikai vezetővel is találkozik, köztük Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Pekingbe utazott ma reggel a szerb delegáció. Aleksandar Vučić vezetésével több kétoldalú megbeszélésen is részt vettek. A találkozón mindenekelőtt a koszovói kérdést vitatták meg, de foglalkoztak a kétoldalú kapcsolatok és az erőforrások bővítésével is.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Mindezek mellett számos téma napirenden szerepelt. Zorana Mihajlović, szerb építésügyi- és infrastrukturális miniszter memorandumot írt alá a belgrádi kerülőút kiépítési projektjére vonatkozó együttműködésről az E70-es és az E75-ös autópályán, valamint a teherforgalom számára kialakított mintegy 31 kilométeres kerülőútról Bubanj-potok és Pancsova között. Terítékre került a 10-es közlekedési folyosó mentén futó vasút teljes felújítása is.

Zorana Mihajlović, építésügyi- és infrastrukturális miniszter, Szerbia (SZHP): „Pénzügyi szerződéseket írunk alá a Preljina-Požega közötti részre vonatkozóan, 450 millió euró értékű a pénzügyi szerződés. Ugyancsak szerződést írunk alá az Újvidék-Szabadka gyorsvasútra vonatkozóan is egy milliárd euró értékben. Ezek pénzügyi értelemben a legmarkánsabb szakaszok, de nem csak erről szól. Véleményem szerint nagyon fontos, hogy megállapodást írunk alá egy befektetési munkacsoport létrehozásáról Szerbia és Kína között.”

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić bejelentette Pekingben, hogy a 10-es közlekedési folyosó déli lejáróját 10 nap múlva megnyitják. A kínai befektetések hatalmas lehetőségek Szerbia számára - mondta a szerb államfő.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia (SZHP): „10 nap múlva már Szkopje, Görögország, a tenger, Szaloniki és Athén felé végig autópályán utazhatnak. Szerintem ez nagy dolog, csak tíz nap. Ugyanígy, szerintem július, vagy augusztus végéig teljesen befejezzük.”

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

A szerb delegáció tagjaként több miniszter is jelen volt a találkozón. A látogatás során számos együttműködési szerződést írtak alá a Kínával. A belgrádi szerb-kínai ipari park kiépítésének megkezdésére vonatkozó megállapodások is születtek. Idén ősszel Szerbia lesz az Egy övezet, egy út kezdeményezésen belüli innovációs miniszteri konferencia házigazdája - hangzott el a fórumon.

Aleksandar Vučić
Kína
Hszi Csin-ping
Vlagyimir Putyin

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.