Ugrás a tartalomra

Kire szavazhatunk holnap? - Magyar pártok az EP-választáson

2019.05.25
13:20
2024.03.19
08:34
Forrás
Pannon RTV
Hogy áll össze az Európai Parlament? Hány képviselő van, hány a magyar? Összefoglalónkból kiderül, melyik magyar pártoknak volt képviselőjük az előző EP-ben, és melyik pártcsaládokkal dolgoztak.

Kezdjük az elején. Adott az óriási Európai Parlament, ami hol a franciaországi Strasbourgban, hol a belgiumi Brüsszelben ül össze. Több száz képviselő alkotja, minden uniós tagország képviselteti magát, a lakosok számától függően változó számú politikussal. A népes társaság tagjai közül a magyarok megválasztásában most mi is részt veszünk.

De mennyire is népes pontosan ez a társaság? Hány európai képviselő van? És változtat-e valamin a Brexit, vagyis az Egyesült Királyság kiválási hercehurcája?

Bonyolult dolog ez. Elkészült egy létszámmódosító terv, ami akkor lépett volna életbe, ha az Egyesült Királyság júliusig elhagyja az Európai Uniót. A terv a következő: Az EP-nek maximálisan 751 tagja van. Ez a szám 705-re csökkenne. Néhány tagállam azonban plusz helyeket kapna. A britek 73 helyéből 27-et szétosztanának a többi tagállam között, 46-ot pedig az EU-hoz csatlakozó új országok számára tartanak fenn. A 27 többlethely szétosztása során figyelembe vennék az egyes tagországok népességét - a kisebb országok kevesebb, a nagyobb országok több helyet kapnak. A maximum az 5, vagyis legfeljebb ennyivel nőhet a Brexit miatt egy-egy ország képviselőinek száma. Magyarország uniós politikusainak száma nem változik Brexit esetén.

No de, mivel az Egyesült Királyság egyelőre maradt, a briteknek részt kell venniük a szavazáson. A megválasztott képviselők fel fogják venni a mandátumaikat, aztán amikor kilép az ország, akkor ők is távoznak. Hogy ez mikor lesz, nem tudni, pillanatnyilag októberig tart az átmeneti haladék.

De hány képviselője van Magyarországnak, és kik ők?

A válasz 21. A 2014-es európai választás eredményeként 12 képviselő a konzervatív Európai Néppárt, négy az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének képviselőcsoportját, két képviselő pedig a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoportot erősíti. Három képviselő dolgozik függetlenként.

A levélszavazatunkkal egy magyarországi pártot támogatunk. De melyik magyar párt melyik nagy pártcsaládot erősíti?

A szavazólapon kilenc párt neve, emblémája és listájának 5 első helyezettjének neve szerepel. Vegyük sorra:

Az 1-es számmal induló MSZP-Párbeszéd közös pártlistáját Tóth Bertalan vezeti. A Magyar Szocialisták Pártjának az előző EP-ben két tagja volt a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége Európai Parlamenti Képviselőcsoportjában. A Párbeszédnek egy képviselője ült eddig az EP-ben, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség tömörülésben politizált. A közös lista kapcsán a hírek főként személyi kérdésekről szóltak, vagyis azon ment a tanakodás, ki legyen biztos befutó, és kinek kell izgulnia.

A listán második az MKKP, vagyis a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, akik 6 jelöltet indítanak, és nem volt korábban európai képviselőjük. Döme Zsuzsanna a listavezető. Gyakorlatilag egy viccpártról van szó, a mandátumbecslések nem számolnak azzal, hogy képviselői helyhez juthatnának.

Hármas számmal indul a Jobbik Magyarországért Mozgalom. Három képviselőjük függetlenként politizált az előző ciklusban. Most Gyöngyösi Márton az első számú jelöltjük. EP-programjukban ez áll: „a Jobbik célja egy igazságos, keresztény értékeken alapuló Európai Unió, és egy szabad, szociális és versenyképes Magyarország.”

A 4-es számú jelölt a Fidesz-KDNP. Az egyik legnagyobb, 63-as listát állították. Listavezetőjük Trócsányi László. 2014-ben 12-en jutottak be az Európai Parlamentbe, ahol a Néppárt pártcsalád részeként dolgoztak. Hogy a néppárti tagság marad-e, vagy hogyan alakul, még nem tudni. Az előrejelzések azonban azt mutatják, hogy a korábbi 12-nél több képviselője lesz az EP-ben a legnagyobb magyar pártnak. 13, de még 15 képviselői helyről is olvashatunk cikkeket. Fontos, hogy ezen a listán van a vajdasági Deli Andor is, méghozzá a 11. helyen, ami jó eséllyel számít befutónak.

Az 5-ös a Momentum Mozgalom Cseh Katalin vezetésével, képviselőjük még nem volt az EP-ben. Ők korábban azt nyilatkozták, „az EP-választások tétje az, hogy Európa összetart vagy darabjaira hullik. A Momentum egy nagy, erős, és összetartó Európa mellett teszi le a voksát”.

A 6-os a DK, vagyis a Demokratikus Koalíció. Dobrev Klára az első a listán, ő egyébként a pártot vezető Gyurcsány Ferenc felesége. Két képviselőjük volt eddig Brüsszelben, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége Európai Parlamenti Képviselőcsoportjában. Érdekesség, hogy öt évvel ezelőtt még Gyurcsány állt az EP-lisájuk élén, ő volt úgymond a húzónév, de lemondott helyéről az őt követő két politikus javára.

7-es a Mi Hazánk Mozgalom szintén népes, 63-as listával, vezetőjük Toroczkai László. Az EP-ben nem volt még képviselőjük.

8-as a Munkáspárt Thürmer Gyula vezetésével, nekik sem volt még uniós képviselőjük.

9-es az LMP, azaz a Lehet Más a Politika. Listájuk élén Vágó Gábor áll. Jelenleg egy tagjuk képviseli érdekeiket az EP-ben, méghozzá a Zöldek/Európai Szabad Szövetség pártcsaládban. Mivel most is a bejutás küszöbén billegnek, a párttal kapcsolatos első számú téma a listavezető személye volt.

Fontos, hogy X-ünket a listáról csak egy pártra vagy koalícióra adhatjuk le. Azt pedig, hogy ki lesz az a 21 magyar, aki elfoglalhatja a képviselői székeket, hamarosan kiderül, vasárnap ugyanis mindenhol zárulnak az urnák.

EP-választás
EP-képviselők

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű