Ugrás a tartalomra

Kitüntetések a szerb államiság napján

2020.02.15
16:16
2020.02.15
18:28
Forrás
Pannon RTV
Az államiság napját ünnepli ma Szerbia. Aleksandar Vučić szerb államfő kitüntetéseket és elismeréseket adott át magánszemélyeknek és intézményeknek Belgrádban.

1804-ben ezen a napon, a Julianus-naptár szerinti gyertyaszentelő napján kezdődött meg a törökök elleni első szerb felkelés, 1835-ben pedig ugyanezen a napon hozták meg az első demokratikus szerb alkotmányt, amellyel kezdetét vette a modern szerb állam kialakítása.

A szerb himnusszal kezdődött a kitüntetések ünnepélyes átadója Belgrádban, majd pedig Aleksandar Vučić szólt az egybegyűltekhez. A szerb államfő beszédében arra is emlékezetezett, hogy nem szabad megfeledkezni arról, hogy mennyi szerb él a Drinától és Dunától nyugatra, illetve a világ más pontjain. Aláhúzta: „Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk annak érdekében, hogy polgárainkat visszahozzuk Szerbiába. Nincs ettől szebb és gazdagabb ország, csak nekünk kell kicsit jobbnak lennünk, kicsivel többet dolgoznunk. Biztos vagyok benne, hogy az ő segítségük óriási lesz, sokkal nagyobb mint azt gondolnánk.”

A rövid köszöntőt követően a szerb államfő a kitüntetéseket is átadta. Magánszemélyek, intézmények és egyesületek vehették át az elismeréseket. A Szerb Köztársaság érdemrendjét Miloš Zemannak ítélték oda, aki nem tudott jelen lenni Belgrádban. Az eseményen elhangzott, hogy a cseh államfő baráti viszonyt ápol Szerbiával és egyebek mellett kezdeményezte, hogy Csehország vonja vissza Koszovó függetlenségének elismerését. A Karađorđe csillag első fokozatú érdemrendjét kapta Peter Handke Nobel-díjas író. Ezt a kitüntetést ítélték oda David Vujićnak is, aki az egyetlen még élő tagja annak a szerb csapatnak, amely fontos szerepet töltött be az Apolló űrprogramban.

kitüntetés
elismerés
államiság
Milos Zeman
Peter Handke
David Vujić

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.