Ugrás a tartalomra
Tanjug/Rade Prelić

Kitüntetések a szerb államiság napján

2020-02-15
16:16
2020-02-15
18:28
Forrás
Pannon RTV
Az államiság napját ünnepli ma Szerbia. Aleksandar Vučić szerb államfő kitüntetéseket és elismeréseket adott át magánszemélyeknek és intézményeknek Belgrádban.

1804-ben ezen a napon, a Julianus-naptár szerinti gyertyaszentelő napján kezdődött meg a törökök elleni első szerb felkelés, 1835-ben pedig ugyanezen a napon hozták meg az első demokratikus szerb alkotmányt, amellyel kezdetét vette a modern szerb állam kialakítása.

A szerb himnusszal kezdődött a kitüntetések ünnepélyes átadója Belgrádban, majd pedig Aleksandar Vučić szólt az egybegyűltekhez. A szerb államfő beszédében arra is emlékezetezett, hogy nem szabad megfeledkezni arról, hogy mennyi szerb él a Drinától és Dunától nyugatra, illetve a világ más pontjain. Aláhúzta: „Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk annak érdekében, hogy polgárainkat visszahozzuk Szerbiába. Nincs ettől szebb és gazdagabb ország, csak nekünk kell kicsit jobbnak lennünk, kicsivel többet dolgoznunk. Biztos vagyok benne, hogy az ő segítségük óriási lesz, sokkal nagyobb mint azt gondolnánk.”

A rövid köszöntőt követően a szerb államfő a kitüntetéseket is átadta. Magánszemélyek, intézmények és egyesületek vehették át az elismeréseket. A Szerb Köztársaság érdemrendjét Miloš Zemannak ítélték oda, aki nem tudott jelen lenni Belgrádban. Az eseményen elhangzott, hogy a cseh államfő baráti viszonyt ápol Szerbiával és egyebek mellett kezdeményezte, hogy Csehország vonja vissza Koszovó függetlenségének elismerését. A Karađorđe csillag első fokozatú érdemrendjét kapta Peter Handke Nobel-díjas író. Ezt a kitüntetést ítélték oda David Vujićnak is, aki az egyetlen még élő tagja annak a szerb csapatnak, amely fontos szerepet töltött be az Apolló űrprogramban.

kitüntetés
elismerés
államiság
Milos Zeman
Peter Handke
David Vujić

Most

12:08

Folyamatos felmelegedés várható

Folyamatosan emelkedik majd a hőmérséklet a hét második felében. Csütörtökön az elmúlt napokhoz hasonlóan száraz, napos időre van kilátás. Délután a hőmérő higanyszála elérheti a 22 fokot.
08:54, Frissítve: 12:58

Tetőzik a vírus Szerbiában

A rendkívüli helyzet egy hónap múlva szűnhet meg - jelentette ki a szerb elnök. Szerbiában keddig a hivatalos adatok szerint 2447 igazolt koronavírus-fertőzött van. A halálos áldozatok száma 61.

Népszerű