Ugrás a tartalomra
Tanjug/Rade Prelić

Kitüntetések a szerb államiság napján

2020.02.15
16:16
2020.02.15
18:28
Forrás
Pannon RTV
Az államiság napját ünnepli ma Szerbia. Aleksandar Vučić szerb államfő kitüntetéseket és elismeréseket adott át magánszemélyeknek és intézményeknek Belgrádban.
Tanjug/Rade Prelić

1804-ben ezen a napon, a Julianus-naptár szerinti gyertyaszentelő napján kezdődött meg a törökök elleni első szerb felkelés, 1835-ben pedig ugyanezen a napon hozták meg az első demokratikus szerb alkotmányt, amellyel kezdetét vette a modern szerb állam kialakítása.

Tanjug/Rade Prelić

A szerb himnusszal kezdődött a kitüntetések ünnepélyes átadója Belgrádban, majd pedig Aleksandar Vučić szólt az egybegyűltekhez. A szerb államfő beszédében arra is emlékezetezett, hogy nem szabad megfeledkezni arról, hogy mennyi szerb él a Drinától és Dunától nyugatra, illetve a világ más pontjain. Aláhúzta: „Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk annak érdekében, hogy polgárainkat visszahozzuk Szerbiába. Nincs ettől szebb és gazdagabb ország, csak nekünk kell kicsit jobbnak lennünk, kicsivel többet dolgoznunk. Biztos vagyok benne, hogy az ő segítségük óriási lesz, sokkal nagyobb mint azt gondolnánk.”

Tanjug/Rade Prelić

A rövid köszöntőt követően a szerb államfő a kitüntetéseket is átadta. Magánszemélyek, intézmények és egyesületek vehették át az elismeréseket. A Szerb Köztársaság érdemrendjét Miloš Zemannak ítélték oda, aki nem tudott jelen lenni Belgrádban. Az eseményen elhangzott, hogy a cseh államfő baráti viszonyt ápol Szerbiával és egyebek mellett kezdeményezte, hogy Csehország vonja vissza Koszovó függetlenségének elismerését. A Karađorđe csillag első fokozatú érdemrendjét kapta Peter Handke Nobel-díjas író. Ezt a kitüntetést ítélték oda David Vujićnak is, aki az egyetlen még élő tagja annak a szerb csapatnak, amely fontos szerepet töltött be az Apolló űrprogramban.

kitüntetés
elismerés
államiság
Milos Zeman
Peter Handke
David Vujić

Most

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.

Ki lett a parasztolimpia legjobbja?

Egy év kényszerpihenő után újra megtartották a Moholi Parasztolimpiát és Főzőversenyt, amely immáron hagyományosnak számító rendezvény a Tisza-mentén élő mezőgazdasággal foglalkozó emberek életében. Nagy volt az érdeklődés idén.