Ugrás a tartalomra

A klímatörvény elfogadását sürgeti a VMSZ

2021.03.16
14:37
2021.03.16
19:14
Forrás
Pannon RTV
A klímatörvény elfogadásának fontosságáról beszélt felszólalásában Kovács Elvira, a szerb köztársasági parlament Európai Integrációs Bizottságának VMSZ-es elnöke a képviselőház ülésén.

A klímaváltozásról szóló törvényjavaslat szerepelt ma a szerbiai parlament napirendjén.

Kovács Elvira elmondta, a legfőbb cél, hogy csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsájtásának mértékét, ami kiemelt jelentőségű az éghajlatváltozás terén globális szinten.

Kovács Elvira, elnök, Európai Integrációs Bizottság, Szerb Parlament (VMSZ): „Az üvegházhatású gázok koncentrációjának növekedése a légkörben az emberi tevékenységek következtében alakult ki, ezek okozzák az intenzívebb és szélsőségesebb klímaváltozást, mint amire számítunk. Hogy csökkentsük ezeket a klímaváltozásra gyakorolt hatásokat, valamint a földi élővilág alkalmazkodása és túlélése érdekében, amennyiben ez lehetséges, szükséges az üvegházhatású gázok kibocsájtásának csökkentése globális szinten, tehát, ha az egész világról, az Európai Unióról és Szerbiáról beszélünk.”

Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője felszólalásában elmondta, a törvény elfogadása a jövő generációja szempontjából is fontos. Kitért egyebek mellett a Krivaja szennyezettségére, valamint arra is, hogy a klímaváltozás hatásai már most érzékelhetők a mezőgazdaság terén, és a szélsőséges időjárás hosszú távon még nagyobb gondokat okozhat. Fremond Árpád szerint fontos a törvény meghozása, ezért a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőcsoportja támogatja annak elfogadását.

Fremond Árpád, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Ez egy olyan törvény, amely kihatással lesz a lakosság egészségére, a polgárok hosszabb élettartamára, és megvédi majd a jövő generációit a klímaváltozás negatív következményeitől. A klímaváltozásról szóló törvényjavaslat a mi generációnk felelősségét jelenti a gyermekeink generációja iránt, ezért a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőcsoportja támogatni fogja ezt a törvényjavaslatot.”

Ökrész Rozália, a VMSZ nevében arról beszélt, hogy a gazdaság által termelt üvegházhatású gázok termelésének követését az új törvény szigorúan határozná meg, és amennyiben létrejön egy átfogó összegzés ezeknek a gázoknak a forrásairól, akkor lehetőség nyílik azok csökkentésére is.

Riasztó változások tapasztalhatók az éghajlatváltozás területén világszerte és nagyon kevés idő maradt hátra, hogy visszafordítsuk a folyamatokat, amivel megóvhatnánk a bolygót a jövő nemzedékei számára - emelte ki parlamenti felszólalásában Újhelyi Ákos. A VMSZ képviselője a köztársasági parlament klímatörvényről szóló vitáján nyomatékosította, hogy a szerbiai törvényeket az Európai Unió vonatkozó törvényeihez kell hangolni, ezeknek középpontjában pedig a fenntartható fejlődés és a környezet megóvása áll. A szükséges befektetések pénzügyi hátterét pedig az EU különböző alapjaiból lehet fedezni.

Kovács Elvira
köztársasági
parlament
Vajdasági Magyar Szövetség
klímatörvény

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.