Ugrás a tartalomra

A KMKF plenáris ülésének állásfoglalása

2019.03.08
17:04
Forrás
Pannon RTV
A KMKF kiemelten fontosnak tartja az összmagyar érdekképviselet közös biztosítását az Európai Parlamentben.

Célunk, hogy egy erős Kárpát-medencei magyar képviselettel állhassunk ki a magyar nemzet számára fontos ügyekért. A KMKF különösen szorgalmazza a külhoni magyar közösségek tagjainak minél szélesebb körű mozgósítását.

A KMKF üdvözli a Kárpát-medencei magyar pártok vezetőinek 2019. február 22-én Kolozsváron elfogadott nyilatkozatát, amelyben leszögezik, hogy a magyarság jövőjét egy erős Európában képzelik el, amely képes megvédeni határait, kultúráját, polgárait, és amelyben vállalták, hogy valamennyi magyar közösség érdekében együttes erővel lépnek fel az Európai Unióban.

Egy erős Kárpát-medencei EP-képviselet napirenden tudja tartani Brüsszelben a Kárpát-medencei magyar közösségek számára fontos témákat. A KMKF egyöntetű támogatásáról biztosítja a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés/Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezést, amely a nemzeti kisebbségek védelme európai uniós keretének megteremtését kívánja elősegíteni. A kezdeményezés csakis egy erős Kárpát-medencei magyar összefogással lehet sikeres.

A KMKF üdvözli az Európai Unió Bíróságának 2019. március 7-én hozott ítéletét, amellyel megsemmisíti az Európai Bizottság 2013-as határozatát a Székely Nemzeti Tanácshoz kötődő európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételének megtagadásáról. A KMKF egyúttal biztosítja a Székely Nemzeti Tanácsot, hogy minden támogatást megad A régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című polgári kezdeményezés sikerre viteléhez.

A KMKF elfogadhatatlannak, az európai értékekkel összeegyeztethetetlennek tartja a nemzeti kisebbségek szerzett jogainak korlátozását. Kifejezi, hogy a magyar nemzetrészek szolidaritást vállalnak a jogsértést elszenvedő, anyanyelvéhez és a hosszú hagyományokra visszatekintő anyanyelvű oktatási rendszeréhez ragaszkodó kárpátaljai magyarsággal. Felkéri a magyar kormányt, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel lépjen fel a Kárpát-medencei magyarság oktatási és nyelvhasználati jogainak védelmében.

A KMKF megerősíti változatlan meggyőződését, hogy a Kárpát-medencei magyar közösségek megmaradásának és gyarapodásának záloga a lehető legszélesebb körű önrendelkezés kivívása. A nemzetrészek igényei alapján megvalósítandó autonómiaformák stabilitást teremtenének térségünkben, új bizalmi alapra helyeznék az ott élő magyarok és a többségi nemzet viszonyát, ami tartós megmaradást és gyarapodást, gazdasági prosperitást hozna a különböző régióknak és az ott élőknek.

A KMKF arra buzdítja a külhoni magyar közösségek érdekképviseletét felvállaló politikai és civil szereplőket, hogy – a lehetőségekhez mérten – összehangoltan lépjenek fel az autonómiatörekvések hatékony érvényesítése érdekében. Ennek jegyében a KMKF üdvözli az erdélyi magyar autonómiatörekvések összehangolására 2018-ban született, a három politikai szervezet által kötött megállapodást és a további egyeztetéseket.

A KMKF üdvözli Magyarország Kormánya által a külhoni magyar közösségek gyarapodásának biztosítása érdekében foganatosított kulturális, gazdasági, oktatási és egyéb közösségerősítő támogatási intézkedéseket. A KMKF üdvözli a magyar gazdák és vállalkozók támogatását célzó gazdaságfejlesztési programok kiteljesedését Erdélyben is, ezen belül a székelyföldi gazdaságfejlesztési program indulását. Felhívja a figyelmet e Kárpát-medencei programok népszerűsítéséhez és végrehajtásához szükséges politikai és szakmai egyeztetések fontosságára, egyben javasolja a támogatások eredményeinek nyomon követését. A KMKF javasolja, hogy Magyarország – gazdasági teherbíró képessége függvényében – folytassa a nemzetrészek gazdaságfejlesztési elképzeléseinek támogatását, megfelelő hangsúlyt adva a magyar nyelvtudás és nyelvhasználat gazdasági felértékelésének.

A KMKF üdvözli a magyar kormány azon szándékát, hogy a nemzetegyesítés folyamatát a határok átjárhatóságának javításával, benne a határátkelők számának növelésével, a jelenlegiek további bővítésével, valamint a nagyobb forgalmú határátkelők nyitvatartásának növelésével kívánja elősegíteni.

A KMKF örömét fejezi ki, hogy a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében számos településen sikeresen valósultak meg a program céljai. A KMKF üdvözli, hogy ezen fejlesztési program a továbbiakban is folytatódik. Javasolja egyben a támogatások eredményeinek nyomon követését is.

A KMKF felhívja a figyelmet arra, hogy az óvodák mellett az alap- és középfokú oktatási intézmények megtartása és fejlesztése is kiemelt feladat, ezért a jövőben Kárpát-medence-szerte stratégiai terveket kell kidolgozni és programozottan kell e kérdésekkel is foglalkozni.

A család szerepe a társadalom szövetének megőrzésében alapvető, ezért a KMKF tagszervezetei üdvözlik, hogy Magyarország Kormánya 2019-et a külhoni magyar gyermekek évének nyilvánította.

A KMKF a nemzet megmaradása és gyarapodása szempontjából rendkívül fontosnak tartja a magyar kormány által bejelentett, a gyermekvállalást ösztönző családtámogatási intézkedéseket, és kéri a magyar nemzetpolitika illetékeseit, vizsgálják meg a program kiterjesztésének lehetőségét a külhoni magyar közösségekre is.

A KMKF üdvözli a Kárpát-medence-szerte elindított jelentős beruházásokat a különböző sportágak terén. A felnövekvő nemzedékek érdekében a sportra szánt figyelem nemcsak egészségesebb, hanem fejlettebb közösségtudattal rendelkező magyar társadalmat ígér.

Az élet minden területén fontos a rátermett vezetők jelenléte, az adottságok fiatal korban történő felfedezése és fejlesztése. A vezetői kvalitásokkal rendelkező fiatalok megtalálása és továbbképzése érdekében a KMKF fontosnak tartja a tehetséggondozó-programok egységes módszertan szerinti kiszélesítését a Kárpát-medencében, amihez kéri a magyar kormány támogatását.

A KMKF fontosnak tartja a Kárpát-medencei fenntarthatóságot, természeti kincseink megőrzését, hiszen környezetünk a túlélésünk egyik záloga. Ezért szorgalmazzuk a régió országainak együttműködését a környezet- és természetvédelem, a fenntartható vízgazdálkodás, az ívóvízkészlet védelme, az erdőgazdálkodás és az innováció területén. Felelősséget vállalunk a Kárpát-medencei ökológiai egyensúly megteremtésének határokon átívelő közös ügyében.

A KMKF felkéri az Országgyűlést és Magyarország Kormányát, hogy a 2020. esztendőt nyilvánítsa Nemzeti Összetartozás Évének, és hozza meg a hatáskörébe tartozó mindazon döntéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy a nemzet méltóképpen emlékezhessék a trianoni tragédiára, tiszteleghessen száz év egymást követő magyar nemzedékeinek nemzethűsége előtt annak érdekében, hogy ezen emlékév által is erőt meríthessen önazonossága jövőbeni megőrzéséhez.

A KMKF felkéri az Állandó Bizottságot, hogy kezdje meg azon előkészítő munkálatokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a 2020-ban esedékes plenáris ülésen – majd azt követően ismétlődően – a KMKF elfogadhassa a magyar nemzetrészek önazonossága megőrzésének jogi, politikai és szociológiai környezetét számba vevő jelentését a 2019-es évre – illetve folyamatosan az ezt követő esztendőkre – vonatkozóan. A KMKF felkéri a külhoni nemzetrészeket képviselő szervezeteket, hogy a közösségükre vonatkozó részfejezetek összeállításával járuljanak ehhez hozzá.


A KMKF továbbra is aggasztónak tartja és elítéli az erdélyi egyházi, közösségi ingatlanok restitúciójának leállítását, a korábban jogerősen visszaszolgáltatott ingatlanok tulajdonjogának megkérdőjelezését, ami a visszaállamosítás veszélyével fenyeget Romániában. A restitúciós folyamat újraindításának elmaradása esetén a KMKF nemzetközi fellépést tart szükségesnek.

A romániai magyarság – mint a békés együttélés pártján álló közösség – elhatárolódik mindennemű gyűlöletkeltő, uszító megnyilvánulástól, ugyanakkor elítéli a magyarellenes megnyilvánulásokat és fontosnak tartja a közös fellépést az anyanyelvhasználati jogok korlátozása, valamint a közösségi szimbólumok használatának akadályozása ellen.

A KMKF aggodalmát fejezi ki a Romániában egyre gyakoribbá váló kisebbségellenes hangulatkeltés, valamint a szimbólumhasználatot érintő bírósági eljárások kapcsán. A romániai magyar közösség szerves része a magyar nemzetnek – magáénak vallja annak jelképeit, szimbólumait, ugyanakkor saját jelképekkel is rendelkezik. A KMKF felkéri Románia kormányát és a romániai politikai pártokat arra, hogy tegyenek eleget az ország által vállalt nemzetközi kötelezettségeknek és ne korlátozzák, valamint ellenezzék a magyar közösség szimbólum- és anyanyelvhasználatát. A KMKF elvárja, hogy Románia soros EU-elnökségének prioritásaival összhangban vizsgálja felül és lépjen fel hatékonyan az utóbbi időben megsokszorozódott magyarellenes társadalmi megnyilvánulások, illetve a nemzeti szimbólumok szabad használatát és a magyar intézmények működését korlátozó hatósági intézkedések ellen.

A KMKF aggodalommal követi a Beke István és Szőcs Zoltán elleni koncepciós ítéletet, amely a romániai magyar közösség félelmét erősíti. A két székelyföldi fiatalembert olyan cselekmény miatt ítélte el a bíróság, amely nem is szerepelt a vádiratban, ami jól jelzi a romániai igazságügyi rendszer állapotát.

A KMKF elítéli a romániai magyar oktatási intézmények működésének megkérdőjelezését, kiemelten a Marosvásárhelyi Orvosi Gyógyszerészeti Tudomány és Technológiai Egyetem önálló magyar kara újraindításának bojkottálását, és kéri, hogy a magyar kormány – diplomáciai kapcsolatait felhasználva – továbbra is cselekvően vegyen részt az önálló magyar kar újraindításában. Továbbra is szorgalmazzuk a 2011. évi 1-es számú tanügyi törvény által biztosított önálló magyar főtanszékek létrehozását, amely biztosítéka az erdélyi magyar tannyelvű orvosképzésnek.

A KMKF üdvözli a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium újraindítását és működésének megerősítését, szorgalmazza, hogy a magyar tannyelvű osztályokat, csak a parlamenti képviselettel rendelkező kisebbségi szervezetek és az illetékes egyházak engedélyével lehessen megszüntetni, továbbá reményét fejezi ki, hogy a kisebbségek nyelvén tanuló diákok sajátos tanterv alapján vizsgázhatnak román nyelv és irodalomból.

A KMKF üdvözli a 2018-ban Ezer év Erdélyben, száz év Romániában címszóval indított kampányt. Egyetért abban, hogy a romániai magyar emberek irányába az értékteremtő közösség megerősödését, önbecsülésének visszanyerését kell átfogó üzenetként meghatároznia. A romániai magyar közösségnek fel kell mutatnia értékeit, elmondania, hogy tagjai egyenjogú polgárai Romániának, hogy ellenáll az asszimilációs törekvéseknek és erős közösségként akar megmaradni szülőföldjén.

A KMKF üdvözli Ferenc pápa júniusi csíksomlyói látogatását, amely történelmi esemény lesz nemcsak az erdélyi, hanem a Kárpát-medencei magyarság számára is. A katolikus egyházfő látogatása nem csak az egyháznak szól, a szentatyát a leghitelesebben tájékoztatni kell az erdélyi magyar kisebbség helyzetéről mind egyházi, mind pedig diplomáciai vonalon.

A KMKF szorgalmazza a csíksomlyói búcsú UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára történő felvételét. A KMKF meggyőződése, hogy Ferenc pápa júniusi csíksomlyói látogatása előmozdítja ezt a folyamatot, amelyet a román állam megtorpedózott.

A KMKF szorgalmazza a moldvai csángók magyar nyelvű misézésének minél gyakoribb és minél szélesebb körű biztosítását.

 

A KMKF üdvözli a két Komárom közötti új dunai híd építésének előrehaladását, egyúttal felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy mielőbb el kell kezdeni a Vámosszabadi – Medve közötti híd tatarozásának előkészítését is.

A KMKF felhívja a szlovák kormány figyelmét, hogy a hatályos szlovákiai médiatörvényekben foglaltak szerint biztosítani kell a nyelvileg arányos sugárzást a közszolgálati médiákban.

A KMKF kiemelten fontosnak tartja a határon túli közösségek megmaradása érdekében, hogy az adott szomszédos államok törvényalkotási folyamataikban fogalmazzák meg, majd fogadják el a nemzeti közösségek jogállásról szóló alapvető törvényeket, hiszen ezek jelentik a különböző nemzeti közösségek egyenrangú, érdekérvényesítésben egyenjogú, kiegyensúlyozott együttélésének alappilléreit.

Üdvözlik, hogy a csatlakozási tárgyalási fejezetek megnyitásának eredményeként Szerbia folytatja jogszabályainak összehangolását az Európai Unió értékeivel és normáival. Bíznak abban, hogy júniusban további fejezetek nyílnak meg. Sürgetik a jogállam intézményeinek megszilárdítását és a jog uralma elvének megvalósulását, valamint az emberi és azon belül a kisebbségi jogok érvényre juttatását és bővítését.

Elismeréssel állapítják meg, hogy a vajdasági magyar közösség kiemelkedő sikerességgel valósítja meg a Magyarország Kormánya által támogatott Vajdasági Gazdaságfejlesztési Programot. Örömmel nyugtázzák, hogy a vajdasági magyar közösség vállalkozói és gazdálkodói felkészültek a Vajdasági Magyar Szövetség által kezdeményezett nemzetpolitikai lehetőség megvalósítására. A több mint 10.000 sikeres pályázat jelzi, hogy a lehetőségből valóság lett, amely a nemzetpolitika új eszközeként segíti a szülőföldön való boldogulást. Rendkívüli örömüknek adnak hangot, hogy a kisösszegű támogatások lebonyolítása mellett sikerrel valósulnak meg a kiemelt jelentőségű, nagyléptékű gazdasági és mezőgazdasági fejlesztések is, amelyek együttesen mintegy 75 milliárd forintnyi fejlesztést eredményeznek, beleértve a vajdasági pályázók által biztosított saját forrásokat is. A program megvalósulásával Magyarország az egyik legjelentősebb beruházóvá vált Szerbiában, Vajdaságban, ami jelentős pozitív elmozdulás az elmúlt 15 évhez mérten.

Rendkívüli örömüknek adnak hangot, hogy tavaly júniusban elfogadásra került a kisebbségi törvénycsomag. Megelégedéssel nyugtázzák, hogy sikerült az alkotmánybírósági döntéssel összhangban, a szükséges átfogalmazásokat követően a nemzeti tanácsokról szóló törvénybe visszaemelni a megsemmisített rendelkezések egy részét, annak érdekében, hogy a szerzett jogok szintje ne csökkenjen. Gratulálnak a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott Magyar Összefogás nevű lista elsöprő győzelméhez a november 4-ei magyar nemzeti tanácsi választáson.

Elismeréssel nyugtázzák, hogy a jövőben a nemzetiségi hovatartozás a születési anyakönyv részévé válik. A nemzetiségről önkéntes alapon lehet nyilatkozni, és ez lehetővé teszi a részarányos foglalkoztatást. Szerbiában törvény kötelezi a munkaadót arra, hogy a különböző kisebbségeket a részarányuknak megfelelő mértékben alkalmazzák a közszférában, illetve lehetőséget biztosít arra is, hogy ha egy munkahelyre ugyanazon képzettséggel rendelkező többségi nemzeti, valamint kisebbségi jelölt is pályázik, akkor a pozitív diszkrimináció miatt a kisebbségit kell alkalmazni. Támogatják, hogy a nyelvhasználati törvény módosítása után ezentúl nemcsak a nagyobb önkormányzatokban, hanem egy-egy kisebb település esetén is hivatalos használatba kerül a magyar nyelv, ha az adott településen a magyar kisebbség aránya eléri a 15 százalékot.

Elismeréssel állapítják meg, hogy a Szerbia és Magyarország közötti folyamatos kétoldalú kormányközi tárgyalások rendszere egyedülálló példája a jószomszédi viszonyoknak és együttműködésnek. Magyarország és Szerbia kormányai többször bebizonyították, hogy még ebben az igen összetett, sérelmekkel teli múltú közép-európai térségben is lehetséges a megbékélés és az őszinte partneri viszony két szomszédos ország között. Magyarország és a magyar kormány az egyik legelkötelezettebb bővítéspárti uniós tagállam. A vajdasági magyar közösség és a VMSZ megkerülhetetlen része ennek a kapcsolatrendszernek, amelyben aktív szerepet tölt be.


A KMKF fontos eredménynek tartja, hogy egyre nagyobb lendületet vesz az Egán Ede gazdaságfejlesztési program, valamint a nemzetpolitikai célú szociális és karitatív támogatások is jelentősen bővülnek.

A KMKF elítéli azokat a törvényalkotási törekvéseket, amelyek az ukrajnai és európai normák durva megsértésével szűkíteni akarják a kisebbségi oktatási és nyelvhasználati jogokat.

A KMKF elítéli azokat az intézkedéseket, amelyek a kárpátaljai magyar szervezetek és magyar emberek minden alapot nélkülöző vegzálásában nyilvánulnak meg.

A KMKF aggodalmát fejezi ki az ukrajnai fegyveres konfliktus kapcsán, szorgalmazza a konfliktus tárgyalásos rendezését.

A KMKF fontosnak tartja, hogy az ukrajnai adminisztratív reform folyamán vegyék figyelembe a lakosság nemzetiségi összetételét. A KMKF kijelenti, hogy továbbra is támogatja a magyar többségű parlamenti választókerület visszaállítását, a magyar többségű adminisztratív egység kialakítását.


A KMKF üdvözli, hogy a horvát kormány folytatja a magyar nemzeti kisebbség autonómiájának fejlesztését célzó, a horvátországi magyarság legitim képviselőivel közösen kidolgozott Operatív program végrehajtását, különös tekintettel az eszéki magyar diákkollégium megépítésére.

A KMKF üdvözli a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiájának maradéktalan végrehajtását, amely alapján több mint 300 horvátországi magyar család és horvátországi magyar tulajdonban lévő cég részesült anyaországi támogatásban.

A KMKF örömmel nyugtázza, hogy a magyar és a szlovén gazdaságfejlesztési program első fázisa sikeres volt, s megvalósítása jelentős mértékben hozzájárult a Muravidék gazdasági felzárkózásához. A KMKF rendkívül fontosnak tartja, hogy mindkét program az idei évben is folytatódik.

A KMKF fontosnak tartja a kétoldalú, magas szintű politikai találkozókat, amelyek a két szomszédos ország közötti kapcsolatok további elmélyítését szolgálják.

A KMKF üdvözli a magyar és a szlovén kormány azon szándékát, hogy növeli az őshonos muravidéki magyar és a rábavidéki szlovén közösség támogatását, amely lehetőséget nyújt stratégiai projektek meghatározására.

KMKF
Budapest

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.