Ugrás a tartalomra

KMKF: A Szerbia és Magyarország közötti újabb határátkelőhelyek megnyitásáról is tárgyaltak

2019.03.08
14:23
2020.01.31
18:25
Forrás
Pannon RTV
A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának plenáris ülésén Budapesten a szerbiai magyarság helyzetét példaértékűnek nevezték.

A képviselők kiemelték, Magyarország és Szerbia együttműködése világosan mutatja, hogy ha mindkét oldal kész a kompromisszumra a nehéz történelmi kérdések megoldásában, akkor egy élhetőbb és boldogabb Kárpát-medence jöhet létre.

Az, hogy a nemzeti közösségek összekötő kapcsot képeznek a szomszédos országokkal, a mi esetünkben nemcsak egy frázis - mondta Pásztor Bálint. A Szerbia és Magyarország között fennálló viszony legnagyobb haszonélvezői a vajdasági magyarok, tette hozzá a VMSZ-DCSP köztársasági parlamenti frakcióvezetője a KMKF budapesti plenáris ülésén. „Akár a határátkelőkről, akár a kisebbségi jogvédelemről, akár a gazdaságfejlesztési programról van szó, mindez nem lenne lehetséges két feltétel nélkül. Az egyik az erős magyar érdekképviselet otthon, Vajdaságban, a másik a két ország közötti kitűnő kapcsolat.” - emelte ki Pásztor Bálint.

A tervek szerint meggyorsítják a Magyarország és Szerbia közötti új határátkelő megnyitását Rábé és Kübekháza között, amelyet várhatóan a nyár végéig átadnak rendeltetésének, hangzott el a konferencián.

Hajnal Jenő mindenekelőtt azt tartja nagy előrelépésnek, hogy az anyaországi választásokon már a külhoni magyar állampolgárok is véleményt nyilváníthatnak. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke azt mondta, fontos, hogy az európai parlamenti választásokon is minél több vajdasági kettős állampolgár szavazzon.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Egy kisebbségi önkormányzatnak nagyon oda kell figyelnie, hogy mi történik az anyaországban, mi történik a nagyvilágban és mi történik a szülőföldjén. Én úgy gondolom, hogy ezek a választások meghatározóak voltak és meghatározóak lesznek, és nekünk mint kisebbségi önkormányzatnak mindent meg kell tennünk azért, hogy a kisebbségi jogok érvényesítése olyan szintre kerüljön az Európai Unióban is, amelyek nemcsak elvárásként kell, hogy megfogalmazódjanak, hanem a jövőben egy biztonságot is jelentsenek valamennyiünk számára.”

Deli Andor, a Fidesz-KDNP vajdasági származású európai parlamenti képviselője is felhívta a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarokat, hogy vegyenek részt a választáson, mert a magyarság identitásának megőrzése a tét.

Deli Andor, európai parlamenti képviselő, Fidesz-KDNP (VMSZ): „Szerintem nagyon fontos az, hogy végre változás történjen az európai színtéren és a Fidesz-KDNP  nemzeti listája erről szól és erről szól az a jelöltlista, amit már láttunk 2014-ben és amelynek a folytatását reményeink szerint a választók is honorálni fogják és ugyanúgy folytathatjuk azt a munkát, amit az össznemzeti politizálásban eddig meg tudtunk valósítani.”

Nagyon sok kisebbségi vonatkozású kérdés eldöntése és kidolgozása vár az elkövetkező évekre, hogy a Kárpát-medencei magyarság erős tudjon maradni – tette hozzá Deli Andor.

Deli Andor
KMKF
Hajnal Jenő

Most

Népszerű