Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

KMKF - Vajdaság a pozitív példa

2021.10.15
15:44
2021.10.15
20:56
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági magyarság helyzete pozitív, a Kárpátalján élő magyaroké pedig negatív példaként szerepelt a KMKF ülésén. Az ukrajnai magyarok képviselői azonban nem adják fel, hiszen mint fogalmaztak korábban Szerbiában is voltak nehéz idők.
Pannon RTV

A VMSZ köztársasági parlamenti frakciója teljes létszámmal, kilenc képviselővel volt jelen a KMKF ülésén. A Kárpátalján és Vajdaságban élő magyarok helyzete jelenleg ég és föld – hangzott el az eseményen.

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ szerbiai köztársasági parlamenti frakcióvezetője kiemelte: „Mi, vajdasági magyarok vagyunk a legjobb helyzetben és ez nem a véletlen műve, hanem annak a műve, hogy a szavazók felismerik azt a munkát, amit a Vajdasági Magyar Szövetség az érdekükben végez. Ugyanakkor Magyarország Kormánya támogatja azt a munkát, amit mi otthon végzünk, éppen ennek a két tényezőnek az együttállásából alakul ki ez a helyzet, ami ma megállapításra is került, hogy a vajdasági magyar közösség jutott a legmesszebb az autonómiatörekvések megvalósítása terén a Kárpát-medencében.”

Pannon RTV

A KMKF ülésén Pásztor István arról is beszélt, hogy a tervek szerint a jövő hét elején a magyar miniszterelnök és a szerb köztársasági elnök lerakják a Szeged-Szabadka vasútvonal alapkövét, elindítják az építkezést. Ez azt fogja eredményezni, hogy durván fél év múlva itt szabadon lehet majd közlekedni – mondta a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

„Mi egy olyan politikát alakítottunk ki, és ezen nem kívánunk változtatni, hogy egyrészről igényt tartunk mindazokra a lehetőségekre, amelyekre a szerb állam különböző szintjeiről eltudunk érni, mert hogy ott vagyunk adófizető polgárok, és plusz támogatást jelent, amit nemzetpolitikai eszközként az anyaországtól tudunk kapni. Ez tudja azt eredményezni, hogy másképp, gyorsabban, láthatóbb módon tudunk fejlődni, mint a velünk együtt élő nem magyarok.”

 

A Kárpátalján élő magyarok viszont nehéz helyzetben vannak, hiszen Ukrajna kisebbségpolitikája nem azt a vonalat követi, amely az ott élő kisebbség számára kedvező lenne – hangzott el Budapesten.

Gulácsy Géza, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke: „Nem kell feladni a reményt és nem kell feladni azt a lehetőséget sem, hogy tárgyaljunk azokkal az ukrán erőkkel, akikkel egyáltalán racionális párbeszéd folytatható. Ilyen szempontból a vajdasági barátaink tulajdonképpen egyfajta példát jelentenek a számunkra. Tudjuk, hogy ott pozitív a helyzet, de ők is átéltek nehéz időket.”

Pannon RTV

A KMKF ülésén Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára kiemelte:

„A legfontosabb feladatunk az identitás megőrzés, megerősítés az intézményrendszer folyamatos fejlesztésével, a családok támogatása és emellett a szülőföldön való boldogulásnak a támogatása és erősítése, de úgy hogy ezt csak a nemzetrészekkel közösen kigondolva és végrehajtva tudjuk megtenni. Az elmúlt években mindig számíthattak Önök a mi támogatásunkra, 2022-ben mi is azt várjuk, hogy Önök is segítsenek nekünk.”

Az elmúlt 10-12 év munkája egy olyan sikertörténet volt a nemzetpolitikában, de egyéb más területeken is, amelyhez hasonló talán az első világháború előtt volt csak – tette hozzá Potápi Árpád János

VMSZ
Pásztor István
Dr. Pásztor Bálint
Potápi Árpád János

Most

22:11, Frissítve: 22:23

Magabiztos 25 gólos győzelem Kamerun ellen

A szerb női kézilabda-válogatott második mérkőzését is megnyerte a spanyolországi világbajnokságon. Szerbia együttese Kamerunt 43:18-ra győzte le a csoportkör második fordulójában.
21:29, Frissítve: 21:39

Davis-kupa: Harmadszor bajnok az orosz csapat

A US Open-címvédő Danyiil Medvegyev legyőzte Marin Čilićet, ezzel az oroszok 2-0-ra megnyerték mérkőzésüket a horvátok ellen a tenisz Davis Kupa-döntő madridi fináléjában.
20:37, Frissítve: 22:20

Orbán Viktor levelet ír a külhoni magyaroknak

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordul a határon túli magyarokhoz, arra kérve őket, hogy jövő tavasszal is adják le szavazatukat az országgyűlési választáson – közölte Dömötör Csaba vasárnapi Facebook-posztjában.
18:36, Frissítve: 19:01

Karácsonyi játékok és betlehemes szokások Sándoregyházán

Megtartották a 24. Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozóját Sándoregyházán. A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület ünnepi hangulatban, szeretettel fogadta az idei találkozó résztvevőit, akik hét településről érkeztek.

Népszerű