Ugrás a tartalomra

A költségvetés megvalósulásáról vitázott a tartományi parlament

2022.10.04
15:52
2022.10.04
17:43
Forrás
Pannon RTV
A hatalmi pártok pozitívan értékelik, hogy az első hat hónap leforgása alatt az egész évre tervezett bevételek több mint felét sikerült megvalósítani.

A vajdasági költségvetés féléves megvalósulásáról szóló jelentést vitatták meg ma a képviselők a tartományi parlament ülésén. A 2022-es évre vonatkozó egész évi költségvetés 89,1 milliárd dinárt tesz ki. Az ellenzéki pártok azt kifogásolják, hogy kevés nagyberuházás valósult meg az idén, továbbá szerintük sok pénz lett elköltve felesleges projektekre.

A Vajdasági Magyar Szövetség támogatta a jelentést. Szerintük a bevételek és a kiadások terén is jól teljesített a tartomány. Kiemelték: a bajsai és a szamosi jégelhárító radarközpontok fejlesztésére 750 millió dinárt, a vajdasági ivóvíz- és szennyvízhálózatok fejlesztésére 493 millió dinárt fordítottak. 200 millió dinárt különítettek el a fiatal gazdák támogatására, továbbá oktatási intézmények fejlesztésére is jelentős összegek jutottak.

Pintér Anna-Mária, a VMSZ tartományi parlamenti képviselője: „A vajdasági önkormányzatok ivóvíz- és szennyvízhálózatainak fejlesztésére 493 millió dinárt választott ki a költségvetésből a mezőgazdasági titkárság és ennek köszönhetően 18 önkormányzatban vízhálózat, 5 önkormányzatban pedig a szennyvízhálózat fejlesztése valósulhatott meg. 300 millió dinár értékben határutak fejlesztésére is sor került. Idén 22 önkormányzat területén finanszíroztak ilyen jellegű befektetést.”

A Szerbiai Demokrata Párt képviselői szerint nagyon kevés pénzeszköz lett nagyberuházásokra fordítva. Ezzel a Szerb Radikális Párt is egyetértett. Ők úgy vélik, hogy jelentős eszközök felesleges projektekre lettek elköltve. Đurađ Jakšić, a Szerb Radikális Párt tartományi parlamenti képviselője: „Ismét azt látjuk, hogy június 30-ig százmilliók lettek elköltve mindenféle programokra és projektekre, amik nem hasznosak, hanem teljes melléfogások. Ilyenek az Európai Ügyek Alapja, fejlesztési ügynökségek, a Vajdasági RTV pénzelése, nonszensz dolgok a nemek közötti egyenlőség területén. Tízmilliók kerültek fantomszervezetekhez és újonnan megalapított médiumoknak.”

A Szerb Haladó Párt képviselői szerint a költségvetésről szóló féléves jelentés azt mutatja, hogy a tartományi költségvetés kialakítása reális elvek, szakértői és megalapozott megfigyelések alapján történt. Nenad Borović, a Szerb Haladó Párt tartományi parlamenti képviselője: „Ezt a költségvetést a bevételi oldal rendkívül magas és jó teljesítése jellemzi. Tehát nagyon éles bevételnövekedést könyvelhetünk el. Az összbevétel 55 milliárd 129 millió dinárnál tart, a tervezetthez képest tehát ennyit sikerült ebben a 6 hónapban megvalósítani, ez pedig 61,82 százalék. Ha pedig összehasonlítjuk az előző, 2021-es év azonos időszakával, akkor 6,6 milliárd dináros növekedésről beszélhetünk.”

A képviselők egyebek mellet a Vajdaság Erdői Közvállalat és a Vajdaság Vizei Közvállalat évi munkabeszámolóit is megvitatták az ülésen. Čedomir Božić eddigi tartományi mezőgazdasági titkár lemondott posztjáról, helyét Vladimir Galić, eddigi tartományi városfejlesztési és környezetvédelmi titkár vette át. Galić helyére Nemanja Erceg, eddigi tartományi területrendezési és környezetvédelmi segédtitkár került.

költségvetés
Pintér Anna-Mária
Đurađ Jakšić
Nenad Borović

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.