Ugrás a tartalomra

A költségvetés módosításáról vitáznak a szerb parlamentben

2022.11.07
15:44
2022.11.09
16:37
Forrás
Pannon RTV
Siniša Mali pénzügyminiszter elmondta, az első 10 hónapban a bevételek 180 milliárd dinárral meghaladták ugyan a tervezettet, ám az energiaárak drasztikus emelkedése a pénzforrások átrendezését követeli meg.

Családsegítő intézkedéseket is bejelentett, melyek értelmében egyszeri támogatást kapnak a szülők az első, második, illetve harmadik gyerek után, de a nyugdíjak emelése is a források átcsoportosítását igényli.

Öt alapvető oka van, amiért módosítani kell az idei költségvetést - mondta a Siniša Mali a parlamentben. A szerb pénzügyminiszter kiemelte, az első ok, hogy az idei év első 10 hónapjában 180 milliárd dinárral haladták meg a bevételeket a tervezettnél, a második az energiaárak emelkedése. Harmadik okként a 16 és 29 év közötti fiatalok fejenként ötezer dináros segélyezését említette. A negyedik ok a nyugdíjak, amelyeknek novembertől kilenc százalékkal kell emelkedniük. Az ötödik ok a családsegítő intézkedések, melyek értelmében 100, 200 illetve 300 ezer dináros egyszeri támogatást kapnak a szülők az első, második, illetve harmadik gyerek után.

Siniša Mali, pénzügyminiszter, Szerbia: „Az elsőszülöttek, a másodszülöttek és a harmadszülöttek számára, mint tudják van egy egyszeri támogatásunk, másrészt az anyáknak nyújtott segélyt is meghatároztuk. Ezért azoknak, akiknek gyermekük van, és nem oldották meg a lakhatásukat, az állam akár 20 ezer eurós ajándékkal segíti első lakásuk megvásárlását, ez pedig plusz pénz, amit a költségvetés módosításával biztosítunk.”

Ökrész Rozália, a VMSZ parlamenti képviselője szerint is a magas energiaárak és a tervezettnél nagyobb költségvetési bevételek miatt kell módosítani a költségvetést.

„Azon kívül a fiatalok megsegítése is egy szintén fontos momentum, ezt is be kellett építeni költségvetésbe, azt az ötezer dinárt, amit az eddig nyújtott kétszer 100 eurós támogatásra még rátesz a kormány. A nyugdíjakat is emeljük novembertől kilenc százalékkal. Itt egy nagyon fontos momentum van, a nyugdíjbiztosítási alap jól töltődik és ezt az emelést önerőből is le tudja fedni.”

Ökrész Rozália hozzátette, a nagyberuházások mértéke nem fog csökkenni.

költségvetés
parlament
Szerbia
Ökrész Rozália
Siniša Mali

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.