Ugrás a tartalomra

Könnyebb határátlépés a Nyitott Balkán országai között

2022.01.03
10:01
2022.01.03
16:35
Forrás
Pannon RTV
Az élelmiszereket szállító teherautók mától várakozás nélkül léphetik át a határt Szerbia, Albánia és Észak-Macedónia között a Nyitott Balkán kezdeményezésnek köszönhetően.

Ezáltal sokkal könnyebbé és gyorsabbá válhat a három ország között az áruforgalom. Az illetékes ellenőrző szolgálatok megállapodtak abban, hogy kölcsönösen elismerik egymás papírjait, dokumentumait. A három ország közötti export összértéke egyébként 300 millió euró. 

Goran Đaković, a mezőgazdasági miniszter tanácsadója: „Ma, ha egy teherautó elindul Észak-Macedóniába, mi küldünk erről egy értesítést. A kamion elmegy a meghatározott helyre, átnézik a papírjait. A mi igazolásunkat elfogadják Észak-Macedóniában és Albániában, ahogyan mi is elfogadjuk majd az övéket. Így semmilyen helyi szabályozás nem nehezíti az élelmiszerek kivitelét. Mindez a kölcsönös bizalmon alapszik, de persze továbbra is lesznek majd ellenőrzések, ahogy eddig is voltak. Ez azonban nem nehezíti majd a kivitelt, hiszen az árucsere felgyorsítására törekszünk.”

Szerbia
Albánia
Észak-Macedónia
Nyitott Balkán
Nyitott Balkán

Most

Népszerű