Ugrás a tartalomra

Kórházak felújítását jelezte Pásztor István a Napindítóban

2018.10.16
11:23
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
A szabadkai és a zentai kórház is megújulhat az egymilliárd euróból, amit a szerb állam fektet az egészségügybe - mondta Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában kedden reggel.

A Vajdasági Magyar Szövetség, valamint a Tartományi Képviselőház elnökét közéleti, aktuálpolitikai témákkal kapcsolatban kérdezik majd rendszeresen időközönként a reggeli rádióműsorban. A szerb kormány által bejelentett, Vajdaságot is érintő egészségfejlesztési támogatás, a vajdasági magyar idegenforgalmi stratégia, a sorkatonaság, Koszovó és Szerbia viszonyának rendezése és az MNT-választás is a témák között szerepelt.

Egymilliárd eurót fektet a szerb állam az egészségügyi rendszerbe az elkövetkező három évben, minden szerbiai egészségügyi intézmény új eszközöket kap - ezt a szerb államfő jelentette be hétfőn. Aleksandar Vučić emellett korábban arról is beszélt, hogy az egészségügyben dolgozók bérét is emelik majd. A tartományi házelnök a reggeli rádióműsorban kitért arra, hogy a vajdasági kormány is folyamatosan próbál segíteni a vajdasági közkórházaknak.

SZINK:Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Egy szisztematikus hozzáállást próbál érvényre juttatni a kormányzat. Itt elsősorban a vajdasági kormányzatról beszélek most. Minden közkórház hozzáfogott a saját fejlesztési tervének az elkészítéséhez. Ha erről beszélünk, akkor talán a mi számunkra a két legfontosabbat kellene említeni, ez a szabadkai, illetve a zentai kórház. Mindkét kórház csinálja azt a tervdokumentációt, amelynek alapján építészetileg, műszakilag fel kell újítani vagy fel lesz újítva a kórház annak érdekében, hogy közelítsen a 21. század igényeihez.”

Pásztor István a sorkatonaság esetleges újbóli bevezetéséről szóló hírekre is reagált. A szerb védelmi minisztérium megkezdte annak a tanulmánynak az elkészítését, amely a kötelező sorkatonai szolgálat ismételt bevezetésének lehetőségeit és módjait veszi számba.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Megváltoztak azok az igények, amiknek egy hadseregnek meg kell, hogy feleljen. Tehát ahhoz az eszközállományhoz, ahhoz a feladathoz, a csapatirányítási standard rendszerhez, ami most aktuális, ahhoz profi katonák kellenek. Azt sorkatonákkal nem lehet egy pár hónapos képzés keretein belül elérni. Másrészről pedig, ami egészen biztos, hogy egy ilyen típusú logisztikai anyagi terhelést a szerb költségvetés és a szerb állam nem bír el.”

A Koszovó és Szerbia közötti viszonnyal kapcsolatban azt mondta, Szerbia nemzetközi pozicionáltsága az utóbbi években pozitív irányba változott. A két félnek pedig közös megoldásra kellene törekednie. Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „A koszovói albán vezetés a mindent vagy semmit kártyára játszott és játszik most is, ilyen helyzeteket pedig úgy nem lehet megoldani, hogy valaki a felek közül megkapjon mindent, a másiknak pedig ne maradjon semmi. Olyan megoldás felé kellene haladni, amelyikben mindenki egy kicsit győztesnek is meg, kicsit vesztesnek is érzi magát.”

Az idegenforgalomban több kiaknázatlan lehetőség van - mondta Pásztor István. Vajdaságban érdemes a fürdő- és folyami lehetőségekre, a tanyákra, és az ehhez kapcsolódó borturizmusra koncentrálni. A közvitára bocsátott vajdasági magyar idegenforgalmi stratégia ezeknek a fejlesztését is szolgálja a magyar kormány jóvoltából.     

Pásztor István
Szabadkai Magyar Rádió
SZMR
Pannon

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.