Ugrás a tartalomra

A kormánypárt szerezte a legtöbb szavazatot a holland választásokon

2021.03.17
21:20
2021.03.17
21:57
Forrás
MTI
Az exit poll szerint a Mark Rutte miniszterelnök vezette kormánypárt a konzervatív-liberális Szabad Demokrata Néppárt (VVD) szerezte meg a legtöbb szavazatot a hollandiai parlamenti választásokon.

Az előrejelzések szerint a VVD 35 helyet szerzett a holland parlament 150 fős alsóházában, kettővel többet, mint az előző - 2017-es - parlamenti választásokon. A Sigrid Kaag által vezetett balliberális 66-os Demokraták párt végzett a második helyen 27 mandátum elnyerésével. A harmadik a Geert Wilders nevével fémjelzett, ellenzékben lévő, bevándorlásellenes Szabadságpárt amelynek jelöltjei 17 helyet kaptak a holland törvényhozásban.
Valószínűsíthető, hogy két kisebb, nemrégiben alakult pártformáció, az EU-párti Volt és a populista Helyes Válasz 2021 (JA21) is bekerül a holland parlamentbe.

Sikeres kormányalakítás esetén Mark Rutte immár negyedik miniszterelnöki mandátumát kezdheti.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett biztonsági intézkedések miatt idén a választások három napig tartottak. Hétfőn és kedden a 13 millió szavazójoggal rendelkező állampolgár 12 százaléka, adta le voksát, további 7 százalék pedig a levélszavazás lehetőségét vette igénybe. A részvételi arány az első értesülések szerint 75 százalékos volt, ami elmaradt a 2017-es a 82 százaléktól

Mark Rutte
Hollandia
választás

Most

09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.