Ugrás a tartalomra

A Koszovó-platform megnehezíti a tárgyalásokat

2012.12.23
18:57
A Koszovó-platform megnehezíti a Belgrád és Pristina közötti tárgyalásokat - mondta Daniel Serwer nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó egyetemi professzor
A Koszovó-platform megnehezíti a Belgrád és Pristina közötti tárgyalásokat - mondta Daniel Serwer nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó egyetemi professzor. Az amerikai elemző szerint Ivica Dačić szerb belügyminiszter a rábízott, Koszovóval kapcsolatos kérdéseket ezidáig olyan módon kezelte, hogy az valamilyen eredményeket ígért. Most azonban Tomislav Nikоlić államfő egy olyan platformot adott kezébe, amely garantálja az eddig eredmények lerombolását - nyilatkozta Serwer a Politika belgrádi napilapnak. (Vajdaság Ma)   A Koszovó-platformmal ismerkedtek az ellenzéki politikusok (2012-12-20 - 19:06) Ma mutatja be a szerb kormány új Koszovó-platform tervezetét Tomislav Nikolić államfő a parlamenti ellenzéki pártoknak. A platform lenne minden, Koszovóval és az ott élő szerbekkel kapcsolatos tárgyalás kiindulópontja. A tervezetet eddig csak a Szerbiában dolgozó nagykövetek látták. A következő körben a parlament elé kerül megvitatásra a tervezet. Belgrád minden egyes koszovói szerb község számára széleskörű autonómiát kér. A tervezet szerint a tárgyalások alapja Belgrád számára az, hogy semmiről nem egyeznek meg addig, amíg valóban nem születik megegyezés a vitás kérdésekről.



Az államfő első vendége Dragan Đilas, a Demokrata Párt elnöke volt. Ő később kíván nyilatkozni a találkozóról. Vojislav Koštunica, a Szerbiai Demokrata Párt elnöke szerint, amíg a tervezetet nem tisztázzák eléggé, addig pártja sem támogatja azt. „Ha a koszovói szerbek autonómiájáról beszélünk, akkor egy dilemma megmarad, vagyis az, hogy a koszovói szerbek Koszovón, mint független államon belül élnek-e, vagy mint egy autonóm szerb tartományon belül.” Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke elmondta, jelenlegi formájában nem támogatják a tervezetet. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a találkozó előtt nyilatkozott a Pannon RTV-nek: a VMSZ álláspontja a realitásokkal való szembenézést jelenti. Eszerint Koszovó függetlenségét mintegy 90 állam ismerte el, ezen nem lehet változtatni. Kiemelte: ez azonban nem eredményezi azt, hogy a koszovói szerbek magukra maradnak. „Azt kell, hogy eredményezze, hogy az ott élő szerb közösségnek meglegyenek a megmaradásához szükséges feltételek” Prishtinában Atifete Jahjaga koszovói államfő kabinetirodája közölte: törvénytelennek tartják az új szerb Koszovó-platformot, mivel az egy független és szuverén állam területét érinti.

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.
16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.