Ugrás a tartalomra

Koszovói látogatáson Aleksandar Vučić

2018.01.20
14:01
2018.01.20
17:24
Forrás
Szerbiai RTV
A szerb államfő a Banjska kolostorba, majd Kosovska Mitrovicába utazott, ahol a helyi szerb politikusokkal, illetve a lakosokkal is találkozott. Vučić az elmúlt öt évben nyolcadszor jár Koszovóban.

Szakadó hóesés és harangszó fogadta Aleksandar Vučićot szombat reggel Koszovóban. A szerb államfő elsőként a banjskai kolostorba látogatott el, ahol az egybegyűltek tapssal köszöntötték. Vučić a kolostort belülről is megtekintette, majd visszatért az udvaron várakozó tömeghez.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „A szerbeknek a szülőföldükön kell maradniuk és megmaradniuk Koszovón. Nem lehetünk kevesebben azon a földön, ahol mindig is éltünk. Ennek érdekében pedig az ország mindent meg fog tenni.”

Vučić azt üzente az albánoknak, Szerbia nem csak békét akar, hanem mindent meg is tesz a béke megőrzéséért, a több évtizedes, több évszázados viták rendezéséért, hogy minden szerb és minden albán család békében élhessen.

A szerb államfő Oliver Ivanović koszovói szerb politikus meggyilkolásáról is beszélt: „A szerbek biztonságáról szeretnénk beszélni. Arról, hogy mely szervek tudják garantálni a biztonságukat. Megnézzük, hogy miként zajlik a nyomozás. Információkat cserélünk, mivel úgy látom, hogy információcseréről beszélnek, azonban mi azt kértük, hogy részt vegyünk a nyomozásban. De mi nem az újságokba való mesékre várunk, hanem a nyomozás végeredményére és, arra, hogy ez elvezet-e a Kosovska Mitrovicában elkövetett szörnyű bűncselekmény elkövetőihez, vagy sem.”

Aleksandar Vučić később Kosovska Mitrovicába is ellátogatott, ahol koszorút helyezett el Oliver Ivanović meggyilkolásának helyszínénél.

A koszovói szerb politikust kedden lőtték le, az elkövetőt vagy elkövetőket továbbra is keresik. A szerb államfő ezt követően a helyi szerb vezetőkkel egyeztetett a Koszovóban uralkodó helyzetről. 

Koszovó
Aleksandar Vučić

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.