Ugrás a tartalomra

Koszovóból gyalogoltak, hogy Vučićtyal találkozhassanak

2019.04.18
18:10
2019.04.18
18:58
Forrás
Tanjug
Az elnök megerősítette, ha Koszovó nem köt kompromisszumot Szerbiával, akkor a párbeszéd sem folytatódik.

27 koszovói szerb érkezett gyalog Belgrádba, velük találkozott ma Aleksandar Vučić. A Koszovóból érkezők azért sétáltak el a szerb fővárosba, hogy részt vegyenek a szerb államfő országjáró körútjának holnapi, belgrádi rendezvényén. Ezzel is szeretnék támogatni Aleksandar Vučićot, mert szerintük ő a biztosíték arra, hogy Koszovó megmaradjon Szerbia részeként.

Aleksandar Vučić megköszönte a Koszovóból érkező szerbeknek, hogy ezzel a hosszú sétával is megmutatták mennyire elkötelezettek Szerbia iránt. A találkozó utáni sajtótájékoztatón az államfő elmondta, az albánoknak tudniuk kell, hogy a Szerbiával való kompromisszum nélkül nem fog előrelépés történni a párbeszédben, a nyomás ellenére sem. Szerbia erős és szilárd állam, amely nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét - tette hozzá a szerb köztársasági elnök. „A nemzetközi közösségben és nyugaton sokak egyik alapvető célja az, hogy Koszovóban egy olyan jövőbeni szerb generációt alkossanak, hozzanak létre, amelyet egyáltalán nem érdekel Belgrád és Szerbia, hogy ők azt mondják majd, hogy az albánokkal dolgoznak, mindenhez megvan a joguk, csak felejtsék el Belgrádot, és felejtsék el Szerbiát.”

A koszovói szerbek jelenlegi legnagyobb problémája az, hogy minden nap meg kell magyarázniuk, hogy szeretnék fenntartani a kapcsolatot Belgráddal - tette hozzá Aleksandar Vučić.

A szerb államfő a bejelentések szerint április 29-én Berlinbe utazik egyeztetni. Ennek a fontosságáról is beszélt. „Szerbia elmegy Berlinbe, hogy mindenről beszéljünk, és bemutassuk az álláspontjainkat, amelyek nyíltak, világosak és egyértelműek. Bízunk a francia elnök és Angela Merkel német kancellár felelősségteljességében, és hiszünk abban, hogy érteni fogják azt, hogy mi történik ebben a térségben, és hogy ez a találkozó ösztönzi majd a békét és a stabilitást az egész régióban.”

Vučić a sajtótájékoztató végén boldog ünnepeket kívánt azoknak, akik a Gergely-naptár szerint ünneplik a húsvétot.

Koszovó
Aleksandar Vučić
séta

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.