Ugrás a tartalomra
Aleksandar Vučić és Mike Pompeo
Tanjug/Államelnöki sajtóiroda

A koszovói helyzetről egyeztetett Aleksandar Vučić és Mike Pompeo

2019-08-21
09:42
2019-08-21
17:35
Forrás
Szerbiai RTV, Tanjug
Az Egyesült Államok támogatja a szerbiai termékekre kirótt 100 százalékos vámok eltörlését Koszovóban - jelentette ki Aleksandar Vučić, miután Mike Pompeoval egyeztetett New Yorkban.

A szerb államfő a kétórás megbeszélést követően azt is hangsúlyozta, Szerbia a helyzet békés megoldására törekszik a régió stabilitásának érdekében. A találkozón szó esett Szerbia uniós csatlakozásáról is.

Aleksandar Vučić és Mike Pompeo

Szerbia mindenáron a helyzet békés megoldására törekszik - jelentette ki Aleksandar Vučić a koszovói helyzettel kapcsolatos találkozót követően: „Ebben a kérdésben kétségtelen, hogy Amerika támogatásával rendelkezünk, mert ők csakúgy mint mi fontosnak tartják a Belgrád Priština között lévő párbeszéd folytatását, annak érdekében, hogy minden módon és minden áron megőrizzük a békét, hogy megtartsuk a békét, hogy a jövőbe nézzünk és fejlesszük a gazdaságunkat.”

A szerb államfő Koszovóban lévő szerb szakrális épületek megőrzésének fontosságára is felhívta Mike Pompeo amerikai külügyminiszer figyelmét.

A Belgrád-Priština párbeszéd kapcsán Vučić kijelentette, hogy az a legjobb esetben is csak december elején folytatódhat. Arra a kérdésre, hogy a találkozó közelebb hozta-e a feleket a dialógus folytatásához, Vučić úgy válaszolt, hogy nehéz megállapítani a párbeszéd folytatásának lehetőségét a még ki sem írt, de október hatodikán esedékes prištinai választások előtt.

Mike Pompeo Twitter bejegyzésben számolt be a szerb államfővel folytatott megbeszélésről. A párbeszéd normalizálása megerősítené Szerbia, a Nyugat-Balkán és a transzatlanti közösség stabilitását és fejlődését - írta a találkozót követően az amerikai külügyminiszter.

A találkozóról a State Department is közleményt adott ki, amely kiemeli, hogy Pompeo dicsérettel illette az Egyesült Államok és Szerbia egyre erősödő viszonyát. Az amerikai külügyi államtitkár és a szerb államfő egyeztetett a stabil, biztonságos és fejlődésképes Nyugat-Balkán víziójáról, és arról, hogy Amerika továbbra is segíteni fogja Szerbia erőfeszítéseit az EU-hoz való csatlakozásban. 

Mike Pompeo arra bátorította Szerbiát, hogy összpontosítson célja elérésére oly módon, hogy gyorsítsa fel a reformokat, és folytassa a párbeszédet Koszovóval annak érdekében, hogy megegyezés szülessen a kapcsolatok normalizálásáról és az egymás közötti elismerésről. Mindkét félnek tartózkodnia kell a provokációktól, amelyek hátráltatnák a kiegyezést, a tárgyalások folytatása során pedig a kompromisszum és flexibilitás szellemének kell felülkerekednie - áll az amerikai külügyminisztérium közleményében.

Aleksandar Vučić
Mike Pompeo
New York
találkozó
Koszovó
Amerika
Egyesült Államok

Most

12:30, Frissítve: 12:36

Szigorúbb ellenőrzés az osztrák határon

A Szerbiában megjelent afrikai sertéspestis miatt az osztrák vámhatóság szigorúbb ellenőrzést rendelt el, a kór terjedésének megfékezése céljából. A vámosok elsősorban a személygépkocsikat ellenőrzik.
11:58, Frissítve: 12:05

Trópusi vihar sújtja Texast

Több mint ezer embert evakuáltak vagy mentettek ki csütörtökön az Egyesült Államokban a texasi Houston városából, amelyet az Imelda nevű trópusi vihar sújt.

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.