Ugrás a tartalomra

A koszovói helyzetről egyeztetett Aleksandar Vučić és Mike Pompeo

2019.08.21
09:42
2024.03.19
08:36
Forrás
Szerbiai RTV, Tanjug
Az Egyesült Államok támogatja a szerbiai termékekre kirótt 100 százalékos vámok eltörlését Koszovóban - jelentette ki Aleksandar Vučić, miután Mike Pompeoval egyeztetett New Yorkban.

A szerb államfő a kétórás megbeszélést követően azt is hangsúlyozta, Szerbia a helyzet békés megoldására törekszik a régió stabilitásának érdekében. A találkozón szó esett Szerbia uniós csatlakozásáról is.

Szerbia mindenáron a helyzet békés megoldására törekszik - jelentette ki Aleksandar Vučić a koszovói helyzettel kapcsolatos találkozót követően: „Ebben a kérdésben kétségtelen, hogy Amerika támogatásával rendelkezünk, mert ők csakúgy mint mi fontosnak tartják a Belgrád Priština között lévő párbeszéd folytatását, annak érdekében, hogy minden módon és minden áron megőrizzük a békét, hogy megtartsuk a békét, hogy a jövőbe nézzünk és fejlesszük a gazdaságunkat.”

A szerb államfő Koszovóban lévő szerb szakrális épületek megőrzésének fontosságára is felhívta Mike Pompeo amerikai külügyminiszer figyelmét.

A Belgrád-Priština párbeszéd kapcsán Vučić kijelentette, hogy az a legjobb esetben is csak december elején folytatódhat. Arra a kérdésre, hogy a találkozó közelebb hozta-e a feleket a dialógus folytatásához, Vučić úgy válaszolt, hogy nehéz megállapítani a párbeszéd folytatásának lehetőségét a még ki sem írt, de október hatodikán esedékes prištinai választások előtt.

Mike Pompeo Twitter bejegyzésben számolt be a szerb államfővel folytatott megbeszélésről. A párbeszéd normalizálása megerősítené Szerbia, a Nyugat-Balkán és a transzatlanti közösség stabilitását és fejlődését - írta a találkozót követően az amerikai külügyminiszter.

A találkozóról a State Department is közleményt adott ki, amely kiemeli, hogy Pompeo dicsérettel illette az Egyesült Államok és Szerbia egyre erősödő viszonyát. Az amerikai külügyi államtitkár és a szerb államfő egyeztetett a stabil, biztonságos és fejlődésképes Nyugat-Balkán víziójáról, és arról, hogy Amerika továbbra is segíteni fogja Szerbia erőfeszítéseit az EU-hoz való csatlakozásban. 

Mike Pompeo arra bátorította Szerbiát, hogy összpontosítson célja elérésére oly módon, hogy gyorsítsa fel a reformokat, és folytassa a párbeszédet Koszovóval annak érdekében, hogy megegyezés szülessen a kapcsolatok normalizálásáról és az egymás közötti elismerésről. Mindkét félnek tartózkodnia kell a provokációktól, amelyek hátráltatnák a kiegyezést, a tárgyalások folytatása során pedig a kompromisszum és flexibilitás szellemének kell felülkerekednie - áll az amerikai külügyminisztérium közleményében.

Mike Pompeo
New York
találkozó
Koszovó
Amerika
Egyesült Államok
Aleksandar Vučić

Most

16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.