Ugrás a tartalomra

A koszovói helyzetről tárgyalt Vučić a kormányülésen

2023.01.23
15:31
2023.01.23
21:12
Forrás
Szerbiai RTV
Másfél órán át tárgyalt a szerb kormány és Aleksandar Vučić a Koszovóban kialakult helyzettel kapcsolatban.

A szerb államfő ismertette annak a találkozónak a részleteit, amelyen pénteken vett részt a nyugati ötökkel. Egységre, szorgalomra és odaadásra van szükség Vučić szerint Koszovó ügyének érdekében. Az államfő a kialakult nézeteltérések miatt még lemondását is fontolgatja. Döntéséről és az eddigi tárgyalások részleteiről 20 órakor sajtótájékoztatón számol be.

A 11 órakor kezdődő kormányülésre Ana Brnabić miniszterelnök meghívására érkezett a szerb államfő. Aleksandar Vučić a jelenlevőkkel annak a tárgyalásnak a részleteit ismertette, amelyen rajta kívül Miroslav Lajčak, Gabriel Escobar, valamint Franciaország, Németország és Olaszország tanácsadói vettek részt, témája pedig Koszovó volt. A mai kormányülésről Milos Vučević szerb védelmi miniszter tett közzé egy bejegyzést Instagram oldalán. A nyugati ötökkel folytatott tárgyalást Vučić korábban úgy jellemezte, hogy ez volt az ország számára az egyik legnehezebb nap. Tegnap este a Szerb Haladó Párt vezetésével is egyeztetett Vučić. Sajtóinformációk szerint a nézeteltérések tükrében a szerb államfő kilátásba helyezte lemondását is. Darko Glišić, a SZHP Végrehajtó Bizottságának elnöke szerint amennyiben Vučić nem tesz le lemondási szándékáról, akkor az a párt politikai pályafutásának végét jelentené és a legsötétebb forgatókönyv várna Szerbiára. Az államfő délután kiadott közleménye szerint azt kérte a kormánytól, hogy teljes odaadással, szorgalommal és még keményebben dolgozzanak Koszovó ügyében. Megegyeztek, hogy a szerb elnök, a kormány és minden más végrehajtó hatalmi szerv összehangoltan és egységesen dolgoznak. Az előzetes bejelentések szerint Aleksandar Vučić 20 órakor tart sajtótájékoztatót, amit a Pannon TV-n is élőben követhetnek.

Eközben a Kosovska Mitrovica és Leposavić közötti úton 11 óra 30 perckor a koszovói rendőrség különleges egységei tűz alá vettek egy személyautót - erről számolt be Petar Petković, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója. Az eset a Bistrica-hídon történ, amelyen Petković szerint a koszovói hatóságok törvényellenesen alakítottak ki ellenőrzőpontot. Az autóban két szerb nemzetiségű férfi utazott. Az egyiküket mellkasi lövéssel szállították a kraljevói kórházba. Petković szerint Albin Kurti koszovói kormányfő egyetlen célja a szerbek üldöztetése és incidensek kiprovokálása, és nem retten el még a vérontástól sem.

Szerbia
kormányülés

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:29, Frissítve: 20:24

Rekordturizmus

Az a 2 millió 100 ezer turista, aki az elmúlt évben Szerbiába látogatott egy érdekes és elsősorban biztonságos országba érkezett - mondta Belgrádban Aleksandar Vučić.
19:01, Frissítve: 20:04

Dragan Đilas Szabadkán ünnepelt

Elégedett a Szerbia az erőszak ellen tömörülés december 17-i választási eredményeivel Dragan Đilas. A Szabadság és Igazságosság Pártja elnöke a szabadkai városi szervezet harmadik születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vett részt.
18:11, Frissítve: 20:07

Aranytollakkal ékeskedhetnek

Aranytoll kitüntetéssel díjaztak újságírókat a Vajdasági Televízió új épületében. A 2021-es és '22-es év legjobbjai vehették át a plaketteket.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.