Ugrás a tartalomra

A koszovói kormány visszavonta a különvámokat

2020.04.01
11:17
2020.04.01
19:25
Forrás
Pannon RTV
Április elsejétől a koszovói kormány visszavonta a különvámokat. A döntés június 15-éig lesz érvényes. Szerbia esetében a reciprocitás elvét alkalmazzák, amit a szerb kormány kifogásol.

A szerb termékekre kiszabott vámot még 2018-ben vezette be Koszovó. Először tíz százalékkal növelték meg a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező termékek vámját, majd bevezették a 100 százalékos vámot, mivel Szerbia sikeres lobbizással akadályozta Koszovó felvételét az Interpolba. Nebojša Stefanović korábban azt nyilatkozta, jogi, politikai és biztonsági érvek is szólnak az ellen, hogy Koszovót felvegyék az Interpol tagállamai közé:

„Az 1244-es ENSZ-határozaton kívül más jogi aktusok is kimondják, hogy Koszovó nem állam, de nem is ENSZ-tagállam, és megfigyelői státusszal sem rendelkezik, ami az Interpolban való tagság előfeltétele. Emellett létezik egy sor rendőrségi ok is, például fennáll annak a veszélye, hogy az Interpol bizonyos adatait kiszivárogtatják egyes terrorista szervezeteknek. Ezek között vannak adatok, amelyek olyan személyekre vonatkoznak, akiket a legsúlyosabb bűncselekményekkel terhelnek, nem csupán szervezett bűnözéssel, hanem terrorizmussal is.”

A vámok bevezetésére reagálva Szerbia felfüggesztette a tárgyalásokat Koszovóval. A százszázalékos vámot Brüsszel és Washington is bírálta. Ramush Haradinaj akkori koszovói miniszterelnök azonban kijelentette a vám mindaddig megmarad, amíg Szerbia el nem ismeri Koszovó függetlenségét. Ezek után Haradinaj lemondott a kormányfői posztról. A választást követően pedig Albin Kurti lett az új koszovói miniszterelnök.

Fordulópontnak tűnt mikor február végén Albin Kurti a vámok eltörléséről beszélt. Akkor azt mondta, a vám eltörlése Koszovó részéről a jóindulat jele, és a problémás kapcsolat rendezésére irányul. Koszovó miniszterelnöke ugyanakkor az Európai Uniót a vízumliberalizációra kérte fel.

A vámok visszavonását a leköszönő félben levő koszovói kormányfő kedd esti rendkívüli sajtótájékoztatóján jelentette be. Albin Kurti kiemelte, Szerbia esetében a reciprocitás elvét fogják alkalmazni, amely összhangban van a CEFTA egyezménnyel és az európai kereskedelmi gyakorlatban is bevált módszer. Míg a bosznia-hercegovina-i áru esetében a vámot feltételek nélkül törlik el.

A reciprocitás elve vonatkozik a növény-, és állategészségügyi igazolásokra és az azokat alátámasztó dokumentációra. Mindezen túl vonatkozhat a járművek rendszámaira, illetve a személyek szabad mozgására is. Ide tartoznak a Szerbia és a Bosznia-Hercegovina által kiadott dokumentumok is, például az útlevelek, a személyi igazolványok és vezetői engedélyek is.

A vámok visszavonását vitatta Marko Ðurić. A szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője szerint, Albin Kurti nem vonta vissza a szerbiai és a boszniai termékekre, valamint nyersanyagokra kirótt különvámot. Hangsúlyozta, a leköszönő félben levő koszovói kormányfő csupán feltételesen függesztette fel a vámot, miközben a reciprocitás elvén újabb intézkedést vezetett be az emberekre és a gazdaságra vonatkozóan.

 

Albin Kurti

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.