Ugrás a tartalomra

A koszovói megoldást sürgette New Yorkban Aleksandar Vučić

2019.09.26
18:39
2020.02.28
16:50
Forrás
Pannon RTV
A koszovói megoldást sürgette New Yorkban az ENSZ Közgyűlése előtt tartott beszédében Aleksandar Vučić.

A szerb államfő azt üzente, Belgrádnál jobban senki sem akarja a megoldást, és reményének adott hangot, hogy a nagyhatalmak is megértik és támogatják Szerbia álláspontját.

Szerbia elsődleges célja a béke és a stabilitás, valamint a gazdasági fejlődés feltételeinek megteremtése - nyomatékosította Aleksandar Vučić szerb államfő az ország álláspontját New Yorkban, az ENSZ 74. Közgyűlésén tartott felszólalásában. Úgy fogalmazott, egy kis országból érkezett, de a legnagyobból a Nyugat-Balkánról, amely stratégiai döntést hozott, amikor az EU felé vezető útra lépett.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Az egykori Jugoszlávia és jogi örököse, Szerbia az el nem kötelezett országok mozgalmának egyik alapítója. Ma az EU felé vezető úton vagyunk és ez országunk stratégiai elkötelezettsége. Ebben a kiváló teremben és minden más helyen is minden eddiginél erőteljesebben támogatjuk a függetlenséghez való jogot, és a kis országok szuverenitásához való jogát. Ugyanakkor együttes fellépésre van szükség annak érdekében, hogy minden esetben megőrizhessük az egyenlőséget, a szabadsághoz való jogunkat, és a független döntéshozatalt. Ezért beszélek Szerbiáról és a régióról, mert az egyik nincs a másik nélkül.”

Foto: Tanjug/Szerb Államelnökség

Szerbia nem ismeri el a Koszovó által egyoldalúan kikiáltott függetlenséget - emlékeztetett a szerb államfő az ország álláspontjára - mert az Egyesült Nemzetek jogilag kötelező érvényű, 1244-es határozata azt Szerbia autonóm tartományaként határozza meg. Kiemelte, a Belgrád-Pristina párbeszéd az Európai Unió védnökségét élvezi, ez alapján írták alá a brüsszeli megállapodást, amelynek vállalt kötelezettségeit csak Szerbia teljesítette. Vučić azt mondta, a nehézségek és az egyoldalú lépések ellenére is folytatódik a párbeszéd: „A vámok bevezetése óta, 2018. november 21-e óta mintegy 350 millió eurót veszítettünk folyó év augusztus 21-éig. A jelenleg is hatályban lévő vámok veszélyeztetik a normális és méltóságteljes életet a koszovói szerbek számára. Ezidáig Szerbia mérsékelten és felelősségteljesen reagált Prstina egyoldalú lépéseire, nem hozva ellenlépéseket, megkísérelve a helyzet enyhítését.”

Foto: Tanjug/Szerb Államelnökség

A szerb államfő New York-i beszédében számos esetben idézett az Egyesült Államok előző elnökeitől, például John Fitzgerald Kennedytől vagy Abraham Lincolntól.

New York
Egyesült Nemzetek Szervezete
ENSZ
Aleksandar Vučić

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.