Ugrás a tartalomra
TANJUG/ STR/bs

A koszovói rendőrség járművel hajtott be a tüntetés helyszínére

2023.06.05
14:14
2023.06.05
14:38
Forrás
Szerbiai RTV
A helyi szerbek ma is az észak-koszovói községek polgármesteri hivatalainál gyülekeztek. Zvečanban a koszovói rendőrség járművel vonult be abba az utcába, amelyben a szerbek tiltakoznak.

Az ott dolgozó szerbek nem tudják megkezdeni a munkát, mivel a koszovói rendőrség különleges egységei elfoglalták a helyiségeket. A KFOR erők délben eltávolították az egy héttel ezelőtti zavargások miatt felállított szögesdrótot, de a kordonok továbbra is állnak. Békés tüntetések vannak Zvečan, Leposavić és Zubin Potok községekben. Zvečanban helyi középiskolások olvasták fel kérésüket a barikádok előtt, miszerint egy normális gyerekkort szeretnének. A hivatalokban dolgozó szerbek ma is reggel hét órakor érkeztek és a barikádok előtt aláírásukkal bizonyították, hogy megjelentek munkahelyeiken, viszont nem tudtak oda bejutni. Követeléseik között az is szerepel, hogy az albán nemzetiségű polgármesterek és a koszovói különleges rendőri erők hagyják el a községházákat, illetve engedjék szabadon a múlt héten őrizetbe vett demonstrálókat.

A helyi KFOR erők parancsnoka, Angelo Michele Ristuccia kritikával illette Albin Kurti koszovói miniszterelnököt az albán nemzetiségű polgármesterek kinevezése miatt. Érvelése szerint a NATO békefenntartó missziója nem használható fel egyoldalú akciók véghezvitelének védelmezésére, mivel a nemzetközi katonai jelenlét nélkül Koszovó északi része egy újabb háborús tűzfészekké válna.

A török védelmi minisztérium közlése szerint ma megérkeztek az első török különleges egységek is Koszovóba, akik a NATO erőket támogatják majd.

Észak-Koszovó
rendőrség

Most

Népszerű

Október elsejétől érvényesek a nyugdíjas kártyák

Október elsejétől érvényesek az új nyugdíjas kártyák. Ezzel kapcsolatban ma újabb 16 intézménnyel írt alá szerződést a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap. A kártya felmutatásával a nyugdíjasok kedvezményeket kaphatnak.

Újabb olcsóbb termékek a boltok polcain

Újabb 16 termékkel bővült a Jobb ár, vagyis a Bolja cena akció listája. Mától így már összesen 36 árucikket vásárolhatunk olcsóbban a programban résztvevő boltokban.