Ugrás a tartalomra

Kovács Elvira az ukrajnai kisebbségi törvény hiányosságairól beszélt Párizsban

2023.03.24
13:57
2023.03.24
14:06
Forrás
Facebook
Az egyik feltétele annak, hogy Ukrajna tárgyalásokat kezdhessen az európai uniós csatlakozása kapcsán, a nemzetközi kisebbségvédelmi szabályoknak való megfelelés - írja Facebook-bejegyzésében Kovács Elvira.

A Vajdasági Magyar Szövetség politikusa az Európa Tanács parlamenti közgyűlése Esélyegyenlőségi és Diszkriminációmentes Bizottságának kisebbségi jelentéstevőjeként erről beszélt Párizsban.

Kifejtette, az ukrán parlament 2022 decemberében új nemzeti kisebbségi törvényt fogadott el, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Monitoring Bizottsága az idén januárban meghozott döntése értelmében pedig felkéri a Velencei Bizottságot az ukrán kisebbségi törvény nemzetközi kötelezettségekkel való összhangjának vizsgálatára.

Kovács Elvira arról is írt bejegyzésében, hogy annak ellenére, hogy Ukrajna nemzetközi jogi kötelezettsége konzultálni a nemzetiségek képviselőivel a jogszabály megalkotása során, mégsem vették figyelembe a kisebbségi szervezetek által korábban tett javaslatokat. Értékelése szerint a 2022 végén elfogadott törvény visszalépésként értékelhető a korábbi szabályozáshoz képest, különösen az oktatáshoz való hozzáférés tekintetében. 

Ukrajna
kisebbségi jog
Párizs

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.