Ugrás a tartalomra
Facebook/Kovács Elvira

Kovács Elvira az ukrajnai kisebbségi törvény hiányosságairól beszélt Párizsban

2023.03.24
13:57
2023.03.24
14:06
Forrás
Facebook
Az egyik feltétele annak, hogy Ukrajna tárgyalásokat kezdhessen az európai uniós csatlakozása kapcsán, a nemzetközi kisebbségvédelmi szabályoknak való megfelelés - írja Facebook-bejegyzésében Kovács Elvira.

A Vajdasági Magyar Szövetség politikusa az Európa Tanács parlamenti közgyűlése Esélyegyenlőségi és Diszkriminációmentes Bizottságának kisebbségi jelentéstevőjeként erről beszélt Párizsban.

Kifejtette, az ukrán parlament 2022 decemberében új nemzeti kisebbségi törvényt fogadott el, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Monitoring Bizottsága az idén januárban meghozott döntése értelmében pedig felkéri a Velencei Bizottságot az ukrán kisebbségi törvény nemzetközi kötelezettségekkel való összhangjának vizsgálatára.

Kovács Elvira arról is írt bejegyzésében, hogy annak ellenére, hogy Ukrajna nemzetközi jogi kötelezettsége konzultálni a nemzetiségek képviselőivel a jogszabály megalkotása során, mégsem vették figyelembe a kisebbségi szervezetek által korábban tett javaslatokat. Értékelése szerint a 2022 végén elfogadott törvény visszalépésként értékelhető a korábbi szabályozáshoz képest, különösen az oktatáshoz való hozzáférés tekintetében. 

Ukrajna
kisebbségi jog
Párizs
Kovács Elvira

Most

08:46

Ma Sevilla-Roma Európa-liga döntő

A budapesti Puskás Aréna ad otthont a labdarúgó Európa-liga idei döntőjének, ahol a Sevilla és AS Roma mérkőzik meg a bajnoki címért. A spanyol csapat az Európa-liga, míg a Roma a kupadöntők specialistája.

Népszerű