Ugrás a tartalomra

Kovács: a közös kulturális örökségünk összeköt bennünket

2021.12.21
19:39
2021.12.21
20:14
Forrás
Pannon RTV
A kulturális örökségről szóló törvényjavaslatról tárgyalt a szerb parlament.

Kovács Elvira, a képviselőház VMSZ-es alelnöke kiemelte: a javaslat előirányozza, hogy Szerbia tartományi és önkormányzati szinteken is ösztönözze a kulturális örökségvédelmi intézmények és az oktatási intézmények együttműködését a kulturális örökség védelmével és megőrzésével kapcsolatos programok, projektek és tevékenységek végrehajtásában. Ezek a projektek a nemzetközi megállapodások és aláírt szerződések alapján.

Kovács Elvira, a szerb parlament alelnöke (VMSZ): „A közös kulturális örökségünk összeköt bennünket Európa történelmével, hagyományaival és kulturális örökségével. Ilyen szempontból egyetlen, még a lehető legjobb törvénytervezet sem, ami a kulturális örökség védelméről szól nem helyettesítheti azt a tudást amely szerint a nyelvünk, a hagyományaink, a népi építészetünk részei az egységes európai kulturális térnek.”

Úri Emese, a köztársasági parlament VMSZ-es képviselője kiemelte: fontosnak tartja, hogy prioritásként vannak kezelve azok a projektek amelyek a nemzeti kisebbségek kulturális örökségének a megőrzésére összpontosítanak. Üdvözölte, hogy Vajdaság esetében szellemi örökségként vannak elkönyvelve egyebek mellett a különböző népi viseletek, vagy a tamburások. A képviselő elmondta fontos az is, hogy a kulturális örökség védelmét illetően a tartomány is hatáskörökkel rendelkezik. Példaként említette egyebek között a péterváradi várat, a szabadkai, zombori, újvidéki városházák épületeit és a nagybecskereki egyházmegyét. A korábbi kulturális örökségről szóló törvény, ami mintegy 3 évtizede van hatályban, szerinte nem biztosítja teljes mértékben a kulturális örökségek védelmét és megőrzését.

Úri Emese, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Számunkra fontos, hogy ez a törvénytervezet összhangban van az UNESCO által elfogadott, szellemi kulturális örökséget meghatározó nemzetközi normákkal. Olyan örökséget képvisel, ami nemzedékről nemzedékre öröklődik, az identitás és a folytonosság érzését biztosítja. Nekünk, a nemzeti kisebbségek tagjainak rendkívül fontos ez az identitástudat és folytonosság.”

Kovács Elvira
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.