Ugrás a tartalomra

Kövér László: Meg kell tanulni együttműködni, együtt élni

2021.07.07
14:18
2021.07.07
19:25
Forrás
Pannon RTV
Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke a Pannon RTV-nek adott exkluzív interjút.

Óriási változáson ment át az utóbbi években a vajdasági magyar közösség, és míg korábban sokaknak azzal a dilemmával kellett szembenézniük, hogy elhagyják-e szülőföldjüket a boldogulás érdekében, mára megerősödtek, és sikeresek – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Pannon RTV-nek adott exkluzív interjújában.

A házelnök kétnapos szerbiai látogatását összegezte Szubjektív című interjúműsorunkban, amelyben kitért arra is, hogy nemzetpolitika és szomszédságpolitika szempontjából szerencsés csillagzat alatt áll Szerbia és Magyarország is. Egymás mellett, sokszor összekeveredve élünk, tehát nem lehet tiszta nemzetállamokat kialakítani, hanem meg kell tanulni együttműködni, együtt élni.

„Magyarország támogatja anyagiakban és erkölcsi vetületben azt a 13 nemzetiséget, ami Magyarország területén él, és Szerbia is támogatja törekvéseiben azt a jelentős lélekszámú magyar közösséget, amelyik itt hosszú időn keresztül a kivándorlás gondolatával, az elmenekülés gondolatával volt kénytelen foglalkozni. Szerencsére egy új időszámítást élünk már évek óta, és ebben a fejlődésben oroszlánrészt vállalt a Vajdasági Magyar Szövetség.”

Kölcsönös értékek és érdekek alapján van stratégiai együttműködés Szerbia és Magyarország között - tette hozzá a magyar házelnök. Dinamikusabb fejlődés tapasztalható Európa ezen részében, mint a nyugati felében. Kifejtette, Szerbiának jelen pillanatban a legfontosabb nemzetpolitikai feladata a teljes jogú európai uniós tagság elérése.

„Mi pedig ebben szeretnénk minden segítséget megadni, és nem csupán barátságból, vagy azért, mert valamilyen viszonzást várunk ezért cserébe, hanem azért, mert ez a mi nemzeti érdekeinkkel is teljes mértékben egybevág. Mi azt szeretnénk elhitetni az Európai Unió vezetőivel, a vonakodó tagállamok politikusaival, arra szeretnénk ráébreszteni őket, hogy nem csupán Magyarország, vagy tágabban véve Közép-Európa stratégiai érdeke a Nyugat-Balkán európai uniós integrációja, és benne elsősorban Szerbia, hanem ez egész Európa stabilitásának a záloga a jövőre nézve.”

Ősszel nyugat-balkáni házelnöki konferenciát szerveznek, amelynek elnöklője Kövér László lesz. A találkozóra meghívta a V4-es országok házelnökeit is, és közös üzenetet szeretnének küldeni Brüsszelnek, hogy a bővítés nem odázható el tovább.

Kövér László
Szubjektív
kisebbség
Szerbia

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.